Metrou în loc de tramvai la Brașov? Sarkany Istvan: „Nu încurcăm nici circulația, nici zgomot, ai și pasaje pentru pietoni incluse”

Last Updated on ianuarie 31, 2021 Unii brașoveni văd roșu în fața ochilor când aud de tramvai la Brașov. Mintea lor nu poate să conceapă că tramvaiul a evoluat enorm față de anii 90. Alții propun metrou în loc de tramvai.

Sarkany Istvan: „Că tot se pune în discuție mobilitatea urbană, și tramvaiul, hai să se discute și alte opțiuni. Din punctul meu de vedere tramvaiul e tehnologia trecutului. Va crea mai multe probleme decât rezolvă. Din câte am înțeles ar costa spre 300 milioane de euro.

Metrou în loc de tramvai la Brașov? Sarkany Istvan: „Nu încurcăm nici circulația, nici zgomot, ai și pasaje pentru pietoni incluse” 1

Din câte știu The Boring Company (firma lui Musk ăl’ cu Tesla și SpaceX pentru necunoscători), face tuneluri de metrou cu aproximativ 5 milioane de euro/km. Întreb și eu atunci ca prostul, nu mai bine facem direct metrou, nu încurcăm nici circulația, nici zgomot, ai și pasaje pentru pietoni incluse (faci cu lift pentru cei cu dizabilități). Nu mai relochezi toată infrastructura decât punctual în zonele stațiilor.

Mai ales că am înțeles că ar fi “gratis” adică pe bani europeni. Ce e 300 milioane ce e 500 pentru confort?
#vremmetrou #nutramvai

Later edit: metroul se poate transforma în tren metropolitan la periferie unde e cazul, Budapesta avea spre 300000 de locuitori când au făcut primul metrou. Deci aia cu populația nu e argument valid.

Și mai later edit: de fapt ce face Musk aparent e mult mai cool, dar nu are șine, mergi în “mașini/autobuze electrice autonome”. Ideea rămâne, trebuie explorate toate alternativele.

Edit: metrou clasic e un pic mai scump, 14.5 km în Helsinki, adică țară mai ieftină decât la noi, au costat cam 450 de milioane de euro”.

George Alexandru Costan: „Conform unui sondaj de pe Instagram, 92% din brașoveni ar dori tramvaiul. Circa 3500 voturi au fost pentru, ceea ce e impresionant, fiindcă eșantionul este foarte ridicat, iar oamenii chiar sunt interesați să avem un transport în comun eficient și atrăgător.

De remarcat și că lumea a înțeles că e vorba doar de un dialog momentan, tramvaiul nu ar înseamna reeditarea episodului “linia 101” și că orice decizie se va baza pe studii de specialitate și o balanță a argumentelor pro sau contra a introducerii tramvaiului din partea specialiștilor și cetățenilor (dacă sunt relevante).
Deci, rămâne să așteptăm ziua Z, când vom afla costurile reintroducerii tramvaiului negru pe alb”.

Gruia Hilohi: „Nicăieri în lume tramvaiul nu se reintroduce pentru că vrea populaţia (şi asistăm la foarte multe reintroduceri în ultimele decenii), ci pentru că efectiv s-a constatat că sistemele de transport de mare capacitate şi pe cale de rulare proprie sunt nu numai cele mai ieftine în exploatare, dar conduc la nişte avantaje de dezvoltare certe, datorită stabilităţii / predictibilităţii şi prioritizării în trafic.

Previous Story

Brașov. Alexandru R. Crețu: „Povestea unui elev mediocru într-un liceu de excelență. Meșotă. Țin minte și acum palma luată după ceafă de la tatăl meu, din momentul în care am intrat la liceu”

Next Story

Brașov. Daniel: „Zona Spitalului județean, efectiv este un aer irespirabil.Nu poți deschide niciun geam”