Oamenii se tem să meargă la spital și mor, spune Medicul Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov

Last Updated on octombrie 14, 2020 Medicul Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, a explicat pentru Libertatea că mortalitatea crescută în România, în al doilea val de coronavirus, are la bază și frica oamenilor de a mai merge la spital.

În România, în ultimele două săptămâni, mortalitatea per capita a fost de 3,6 decese la 100.000 de locuitori -cea mai mare din Europa, atinsă doar de noi şi de spanioli – unde sunt însă aproape de două ori mai multe cazuri de COVID-19 în aceeaşi perioadă.
Oamenii se tem să meargă la spital și mor, spune Medicul Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov 1

Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, crede că mortalitatea crescută în România, în al doilea val, are la bază mai mulţi factori, o parte datând cu mult dinaintea pandemiei, precum subfinanţarea cronică a sistemului medical.

„Este terenul pe care survine boala: o populaţie în vârstă, cu multe comorbidităţi, mai mult sau mai puţin tratate şi ţinute sub control. Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale, care pot să apară pe parcursul evoluţiei unui pacient critic, intubat şi ventilat.

Chiar ieri am fost de gardă şi au fost o mulţime de pacienţi pe care i-am văzut şi-mi spuneau că au simptome de o săptămână de 8 zile, de 9 zile, şi nu au venit la spital. Oamenii se tem, amână, sau nu conştientizează, nu recunosc o problemă.

Dar este o prezentare tardivă. Multe din personalităţile de care am auzit cu toţii, care au decedat, inclusiv cadre medicale, au intrat în această categorie, de adresare tardivă la medic”, a spus, pentru Libertatea, dr. Moldovan.

Previous Story

Brașov. Ora la care se deschide Mall-ul AFI, din Centrul Civic

Next Story

Brașov. Graficele de Gardă şi datele de contact a celor 11 CENTRE DE PERMANENŢĂ pentru luna octombrie