Brașov, Cluj și București sunt cele mai poluate orașe din România și Europa cu o substanţă cancerigenă de mare risc

Last Updated on octombrie 21, 2020 Brașov, Cluj și București sunt cele mai poluate orașe din România și Europa cu NO2, oxizi de azot, o substanță cancerigenă. Se explică de ce la Brașov sunt multe cazuri de coronavirus, plămânii sunt slăbiți de oxizii de azot.

În topul poluării cu NO2, România ocupă 3 poziţii din primele 5 la nivel european. Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov sunt printre cele mai poluate oraşe europene cu NO2 (substanţă clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizaţia Mondială a Sănătăţii), anunță Adevarul.

Brașov, Cluj și București sunt cele mai poluate orașe din România și Europa cu o substanţă cancerigenă de mare risc 1

Sunt concluziile unei ample cercetări în care au fost incluse 432 de oraşe europene, 21 dintre acestea fiind din România. Studiul este realizat de compania europeană de cercetare CE Delft, la comanda Alianţei Europene de Sănătate Publică şi a unui consorţiu de organizaţii neguvernamentale din 10 ţări europene, printre care şi Observatorul Român de Sănătate.

Potrivit calitateaer.ro, oxizii de azot sunt un grup de gaze foarte reactive, care conțin azot și oxigen în cantităţi variabile. Majoritatea oxizilor de azot sunt gaze fără culoare sau miros.

Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.

Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Previous Story

Jador se mută la Brașov. „Pentru că-mi plac oamenii. Sunt cu mai mult bun simț, sunt simpli, e altceva față de București”

Next Story

Record! 4848 de cazuri la nivel național! Situația la Brașov