Last Updated on octombrie 5, 2020 Allen Coliban a vorbit într-un interviu pentru ziare.com despre primele măsuri pe care le va lua în calitate de primar. Auditul este sfânt, de văzut ce va face cu el, dacă va sesiza procurorii despre neregulile găsite în primărie.
Ziare.com: Ati decis daca veti face un audit la preluarea mandatului?
Allen Coliban: Da, cu siguranta. Voi incepe cu o foaie alba in fata. Pentru asta este important sa am un audit si un control pe toate dimensiunile, mai ales pe cea financiara.
Ziare.com: Nicusor Dan afirma ca prima persoana pe care o va demite este seful Directiei Juridice din Primaria Capitalei. Dumneavoastra aveti o astfel de persoana pe care sunteti pregatit sa o demiteti, o persoana responsabila pentru problemele orasului?
Allen Coliban: Tentatia este mare sa venim cu declaratii la nivel politic. Eu imi propun sa aplic legea. Pe de alta parte, nu pot sa lucrez cu oameni in care nu am incredere si care au dovedit probleme in felul in care isi exercita functia. Nu pot sa anunt o astfel de decizie dinainte, pentru ca m-as expune si nu pornesc cu idei preconcepute. Vreau ca toate deciziile pe care le iau sa se bazeze pe fapte, pe analize, pe evaluari. Din acest punct de vedere, este foarte important momentul in care voi apuca sa stau de vorba cu fiecare din angajatii Primariei Brasov.
Ziare.com: Brasovul are un trecut industrial. Cum poate fi readus la viata?
Allen Coliban: In felul in care se dezvolta zonele metropolitane, trebuie sa avem o privire de ansamblu. Nu mai vorbim doar de oras, de municipiu, vorbim de tot ce este in jur. O parte a industriei, a locurilor de munca, a migrat catre zona metropolitana, spre Cristian, in Ghimbav. Trebuie sa ne uitam la o problema a Brasovului, faptul ca media salariala a ajuns sa fie sub cea din alte orase, cu care noi ne comparam: Cluj, Timisoara sau Sibiu.
Avem nevoie de o dezvoltare si de o perspectiva de dezvoltare aspirationala, care sa ne permita sa ne pastram tinerii in Brasov si sa le permita lor castiguri de top si prosperitate. Pentru asta, Brasovul istoric a fost dezvoltat pe cativa piloni.
Avem o industrie auto puternica si o dezvoltare a turismului. Ambii piloni sunt, insa, puternic afectati de criza si de pandemia si mai trec oricum printr-o transformare, odata cu noile tehnologii.
De aceea, as vedea o ambitie a Brasovului sa se dezvolte si spre alte industrii, spre IT, spre industriile creative. La ora actuala avem undeva la 7.000 de locuri de munca in IT, in timp ce orase precum Cluj au zeci de mii de locuri de munca. IT-ul este important pentru ca este sigur ca il vom avea si peste 10-15 ani.
Aceste locuri de munca nu vor fi inlocuite de roboti sau de tehnologie. Pentru acest lucru avem nevoie de o analiza, de ambitie si de o universitate puternica la Brasov. Trebuie sa ajutam Universitatea din Brasov sa tina pasul cu nevoile din piata fortei de munca si sa devina performanta. Din pacate, ultimii ani au aratat ca Universitatea din Brasov nu mai este la fel de atractiva pentru elevii absolventi.