IȘLERUL. Prăjitura Brașovului. Un desert simplu este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului

Last Updated on august 19, 2020 Un desert simplu, aproape banal, este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului.

Se numeşte ″ișler″⁣ după numele oraşului austriac unde a fost preparat pentru prima dată, în urmă cu 170 de ani. Acum, cele mai vestite restaurante braşovene au reinterpretat reţeta astfel ca prăjitura se găseşte în cel puţin 15 variante. Aşadar turiştii sunt ademeniţi să facă un tur culinar.

IȘLERUL. Prăjitura Brașovului. Un desert simplu este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului 1

Considerat prea banal, vechiul ișler nu şi-a mai făcut loc în meniurile sofisticate ale restaurantelor din zilele noastre.

Până weekendul trecut când cei mai vestiţi cârciumari braşoveni au decis să facă fiecare un ișler adaptat propriului stil, scrie stirileprotv.ro.

Teodor Octavian, bucătar: “Diferenţa la noi faţă de celelalte restaurante din breaslă a fost o cremă de colivă, cu nucă, cu scorţişoară, cu nucşoara simplă. Cantităţile pe care le facem noi zilnic sunt limitate, dar a fost nevoie cel puţin pe weekend să dublăm cantitatea pentru că a fost foarte cerută prăjitura, am făcut chiar şi de 3 ori în aceeaşi zi.”

Într-o altă brutărie, ișlerul are cremă de cozonac şi glazură cu rom. La cafeneaua vecină umplutura are aromă de cafea etiopiană. Un pub vestit pentru berea brună a înnobilat deşertul cu un sos de bere. În doar două zile, au apărut la Braşov 15 sortimente diferite de ișler, iar lista va creşte pentru că bucătarii se iau deja la întrecere.

IȘLERUL. Prăjitura Brașovului. Un desert simplu este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului 2

Povestea ișlerului reinventat a devenit virală pe reţelele de socializare. Clienţii fac şi ei turul restaurantelor ca să nu rateze nicio aromă şi nicio reţetă.

Breasla Cârciumarilor Brașoveni: „IȘLERUL.
E desertul pe care brașovenii îl știu de zeci de ani, cei doi biscuiți din aluat cu nucă și unt, lipiți cu cremă bună și acoperiți cu glazură de ciocolată.

L-am ales ca desertul Breslei Cârciumarilor, ca element comun care să ne unească și identifice.
Fiecare din noi l-a făcut cât mai asemănator cu el, cu restaurantul, bistroul, pub-ul, cafeneaua sau brutăria.

Îl găsiți de azi în Brașov, la o parte din cei care sunt membri în Breasla Cârciumarilor”.

Previous Story

Mihai Codruț Nanu: „Creșele din Brașov: locuri puține, spații insuficiente. Soluție: voucher de până 150€ ca la Cluj pentru plata unor bone”

Next Story

Allen Coliban: „Brașovul e frumos, da’ pute! Pute a incompetența primarului, care nu și-a îndeplinit nicio promisiune din 2016. Pute de la groapa de gunoi și primarul ne spune că de la îngrășământul de pe câmpurile de la liziera orașului, în timp ce groapa are două celule pline care nu au fost închise de 10 ani”