Last Updated on august 19, 2020 George Scripcaru este la un pas de o înfrângere istorică în fața lui Allen Coliban de la USR-Plus. Plictisit, Scripcaru nu a dorit să schimbe atmosfera așa cum a făcut primarul Oradiei care a decis după 3 mandate să candideze la Consiliul Județean. Să aibă o nouă provocare. Brașovenii au de ales între George Scripcaru, care să se mai plictisească ani degeaba, sau Allen Coliban, plin de energie.
Radu Hossu: „De ce Allen Coliban este singurul cu șanse reale de a-l învinge pe Scripcaru? Pentru că așa o arată datele.
Dacă în 2019 la Europarlamentare USRPLUS fluiera prin Brașov, luând 38% din voturi, fiind pe primul loc de departe, la Prezidențiale (Tur1), a luat în jur de 24%. De aici începem. Rămâneți cu mine până la final și o să vedeți că-i destul de simplu. Prezența la vot a fost relativ identică, 141k votanți, cu aproximativ 19k pe liste suplimentare în fiecare dintre scrutinuri.
Alegerile Euro2019 au venit pe un fond de emoție clădit în ani de zile. Început cu Roșia Montană, continuat cu tragedia de la Colectiv și cu OUG13-Liviu Dragnea. Aceastea sunt componentele emoției negative. Bula USRPLUS a primit și o emoție pozitivă, în sensul speranței, prin Guvernul Cioloș, care a arătat unei semnificative părți a electoratului că se poate și o politică sănătoasă, în slujba lui (electoratului).
Evident, nu campania fascinantă a USRPLUS a generat scorul ăsta, ci votul emoțional generat de ceea ce am scris mai sus. Cum știm, la Prezidențiale2019, această emoție nu mai exista. Dragnea era la pușcărie, Iohannis era simbolul stabilități și a maturității politice, Dăncilă era simbolul imposturii și Dan Barna era simbolul mediocrității în comunicare, a carismei “piatra de râu” sau “roșia storcită”. Electoratul a votat rațional, lipsit de o emoție puternică.
Dacă la Prezidențiale2019, in locul lui Barna puteai să mă pui pe mine și tot cam atât scoteam, asta înseamnă că baza electoratului USRPLUS din Brașov pe acolo se situează. La aceste alegeri locale cel mai probabil nu vom avea o emoție generală, nu vom avea o participare ridicată la vot (situația pandemică) și nu vom avea vot pe liste suplimentare. Dacă mai adăugăm și scăderea numărului votanți înscriși pe listele permanente (260k în 2012, 244k în 2019) ajungem la o prezență relativ scăzută, în jurul sumei de 95k-110k.
Astfel, plecând de la o bază electorală de minimum 23k voturi pentru candidatul USRPLUS la Brașov. Oricare candidat ar fi. O mătură ar scoate vreo 23k de voturi. Norocul celor de la USRPLUS este că l-au ales pe Coliban candidat. De ce norocul? Pentru că are o prezență fizică agreabilă, pentru că are o cursivitate în limbaj, un dar al oratoriei, lipsă de trac, inteligență nativă și cultivată, educația necesară pentru a se diferenția de George Scripcaru. Lipsa notorietății este o oportunitate, pentru că își generează propria imagine politică.
Odată cu trecerea timpului, George Scripcaru s-a erodat. Dacă în 2008 lua 65k de voturi, în 2012 lua doar 55k, iar în 2016 numai 45k. Nu putem să ne imaginăm doar pe baza acestui trend că va lua 35k voturi în acest an, pentru că atunci este ca și mâncat. Dar putem presupune că erodarea de la putere, greșelile din ultimele zile, “dacă nu vă place, plecați”, îl vor duce în cel mai jos punct politic în care a fost el.
PSD-ul în Brașov nu visează să scoată mai mult de 15k voturi. Nici nu Răzvan Popa nu a scos mai mult de 17k, iar asta se întâmpla înainte de Colectiv și OUG13. Ialomițeanu, Mihai Costel și Sorin Susanu nu pot emite pretenții, chiar dacă toți trei au notorietate ridicată.
La final de campanie, cei doi candidați cu bazele cele mai mari, Allen Coliban și George Scripcaru se vor bate pentru victorie. Și v-am arătat asta cu cifre, ca să nu avem vorbe la proces.
Indiferent de cine vă place sau pe cine urâți, important este să votați. Pe 27 Septembrie, mergeți la vot!”