Last Updated on iulie 20, 2020 Brașovul continuă să fie un oraș poluat, cu un gaz otrăvitor, dioxid de azot (NO2). Comisia Europeană nu este impresionată de poveștile Primăriei, ă a introdus 3 autobuz electrice și poluarea a dispărut ca prin farmec. Cere date concrete.
Viceprimarul Braşovului, Barabas Laszlo, a fost convocat vineri dimineaţa de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Ferchet, la o videoconferinţă pe tema emisiilor de dioxid de azot (NO2). Conform reprezentanţilor Ministerului Mediului, această discuţie are loc în contextul în care municipiului Braşov, unul dintre cele cinci oraşe din România aflate în prezent sub procedură de infringement pentru depăşirile constante de NO2.
„Accelerarea implementării măsurilor care să conducă la reducerea concentraţiilor de NO2 în atmosfera, dar şi demonstrarea eficacităţii lor constituie o modalitate convingătoare pentru Comisia Europeană.
M-aş bucura să livrăm Comisiei nişte măsuri concrete, cu indicatori cuantificabili şi sunt convins că şi locuitorii acestor oraşe vor aprecia nişte măsuri eficiente în reducerea acestor depăşiri de NO2. Astfel vom avea cu toţii de câştigat.
Vă asigur de profesionalismul colegilor mei şi rog experţii din Primăria Braşov să lucreze împreună cu specialiştii noştri, astfel încât să livrăm Comisiei ceea ce trebuie.
La Braşov se întâmplă lucruri bune, se văd măsurile luate pentru combaterea poluării, dar Comisia Europeană vrea datele din care să rezulte eficienţa, în mod cuantificabil, a acestor măsuri”, a declarat secretarul de stat Mircea Fechet.
Siteul Oficial al ministerului Mediului, Calitate Aer: Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.
Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.