Alarmant. Tudor Benga: „Brașovul a ajuns astăzi pe poziția a treia la nivel național după numărul de cazuri de covid confirmate. Evoluția ultimelor zile este îngrijorătoare, Brașovul a crescut accelerat comparativ cu alte județe în ultima săptămână și acum doar Suceava și Bucureștiul înregistrează mai multe cazuri decât noi. Prin urmare …”

Last Updated on iunie 10, 2020 Lucrurile nu stau bine deloc în Brașov, în aceste zile, referitor la numărul alarmant de cazuri de infectări. 33 în ultimele 24 de ore, 923 în total până acum. Autoritățile locale dau semne de oboseală, par depășite sau relaxate.

Tudor Benga, deputat USR: „Brașovul a ajuns astăzi pe poziția a treia la nivel național după numărul de cazuri de covid confirmate. Evoluția ultimelor zile este îngrijorătoare, Brașovul a crescut accelerat comparativ cu alte județe în ultima săptămână și acum doar Suceava și Bucureștiul înregistrează mai multe cazuri decât noi. Prin urmare am făcut o mică analiză pe datele existente în spațiul public pentru a înțelege un pic ce se întâmplă, ce concluzii putem trage și ce e de făcut.

Alarmant. Tudor Benga: „Brașovul a ajuns astăzi pe poziția a treia la nivel național după numărul de cazuri de covid confirmate. Evoluția ultimelor zile este îngrijorătoare, Brașovul a crescut accelerat comparativ cu alte județe în ultima săptămână și acum doar Suceava și Bucureștiul înregistrează mai multe cazuri decât noi. Prin urmare ...” 1

Autoritățile fac publice patru numere brute defalcate pe județe: număr total de cazuri confirmate, persoane decedate, persoane aflate în izolare, și persoane aflate in carantină. Acestora le-am adăugat și o rată a mortalității calculată ca procent al persoanelor decedate din totalul cazurilor confirmate. Comparând cu toate cele 41 de județe plus Bucureștiul noi la Brașov stăm în felul următor: locul 3 la cazuri confirmate, locul 8 la persoane decedate, locul 18 la rata mortalității, locul 3 la persoane aflate în izolare și locul 35 la persoane aflate în carantină.

E greu de tras concluzii clare iar diferențele județene pe numere totale, dincolo de populație, pot fi viciate de diverși factori, e limpede că județele mai dezvoltate și mai conectate tind să aibă mai multe cazuri. E de asemenea dificil de tras concluzii din rata de mortalitate, asta depinde și de faza bolii în care sunt depistați pacienții dar și de structura demografică a focarelor. Și bineînțeles absolut toate cifrele sunt influențate masiv de numărul de teste efectuate.

Se pot pune însă pe masă din aceste cifre comparative o serie de ipoteze si de întrebări. M-aș bucura ca diferența dintre locul 3 la cazuri totale, locul 8 la persoane decedate și locul 18 la mortalitate să fie reflecția unei performanțe superioare a actului medical în tratarea cazurilor de covid. Poate că e așa, poate că nu. M-as bucura de asemenea dacă numărul crescut de cazuri ar fi exclusiv o reflecție a unei capacități superioare de testare la nivelul județului nostru. Poate că e așa, poate că nu.

Însă cred că diferența care sare in ochi cel mai tare este cea dintre numărul de cazuri confirmate si persoane în izolare pe de o parte (locul 3 național la ambele) și numărul de persoane aflate în carantină pe de altă parte (locul 35 național). Nu știu care este explicația dar cred că este important să aflăm. Și cred că este vital ca autoritățile județene, începând cu CSJU, DSP, Prefectură și CJ să înceapă să furnizeze zilnic mult mai multe date. Atât cele discutate msi sus cât si numărul total de teste procesate zi de zi in județul nostru numărul de persoane vindecate, numărul de persoane transferate spre și dinspre alte județe, precum și o defalcare mai detaliată pe zone din interiorul județului.

Evoluția din ultimele zile e îngrijorătoare și trebuie să limpezim repede și care sunt cauzele și ce avem de făcut. Personal am toată încrederea în capacitatea și eforturile personalului medical din Brașov. Nu am însă aceeași încredere în capacitatea și eforturile administrației din județ iar suita de scandaluri din această perioadă a relevat vulnerabilitati serioase în actul politico-administrativ al instituțiilor responsabile de gestionarea crizei covid. Prin urmare cred că in lumina evoluției din ultimele zile se impune cel puțin un grad suplimentar de transparență și, cel mai probabil, și o serie de măsuri suplimentare pentru a ne asigura că accelerarea din ultimele zile nu devine o stare permanentă de fapt”.

Previous Story

(Video) Evacuare de urgență la Jumbo Brașov

Next Story

Brașov. Octavia: „Monstrul e aproape gata”. Va avea succes Mall-ul AFI din Centrul Civic?