Last Updated on iunie 16, 2020 Vopsea în apă, este ultima realizare a primarului George Scripcaru, care a reușit să transforme Pietonalul din Răcădău, cu personalitate, într-o banală zonă cu asfalt de autostradă, plină de bălți.
Allen Coliban: „Zona pietonală Răcădău – un exemplu de lipsă de viziune a administrației Scripcaru.
Arta stradală are rolul de a da o identitate unor zone perimate. Dintr-un loc gri, inestetic și lipsit de viață, apelând la arta stradală, putem face ceva plăcut și care să transforme în bine întreaga comunitate.
Primăria Brașov a început reamenajarea zonei pietonale Răcădău, cu scopul de a realiza o lucrare de arta urbană, care ar trebui să îndeplinească două roluri: zonă de tranzit și zonă de relaxare.
Doar că rezultatul care se preconizează este departe de ceea ce înseamnă o zonă de relaxare, o zonă de petrecere a timpului liber în armonie cu mediul înconjurător.
În zona pietonală Răcădău au fost construite ziduri și trepte prea multe, prea groase și prea înalte. Excesul de beton dă un aspect neplăcut zonei și pune în evidență suprafața prea mică de spațiu verde. O astfel de zonă ar trebui să conțină un minim de pavaj, trepte și beton pentru a facilita tranzitul și, în rest, trebuie să conțină multă vegetație pentru a asigura un mediu sănătos și plăcut în care oamenii se pot, într-adevăr, relaxa.
Culorile folosite reprezintă un alt element nepotrivit. La o simplă privire, observăm un amestec strident de culori: mov, portocaliu, albastru, maro, gri și negru. Este o combinație care mai degrabă irită, în loc să relaxeze.
La amenajarea unei astfel de zone, ar trebui folosite culori care să dea o senzație de liniștire, de relaxare, și să fie în armonie cu mediul înconjurător, cu vegetația.
Ochiul pictat pe unul dintre ziduri este un element pe care nu toți îl apreciază. Acel ochi poate fi draguț din perspectiva de nișă «urban beats», «underground music», ceva de genul, dar cartierul Răcădău nu este un astfel de mediu.
Pentru această lucrare, administrația Scripcaru a atribuit în mod direct contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic arhitectului Lucian Păltânea și peisagistului Christian Voinescu de la firma L.H.P. ARHITECTURA SRL. Practic, primăria condusă de George Scripcaru a cheltuit aproximativ 185.000 lei din banii brașovenilor pentru realizarea documentației tehnice, fără a organiza un concurs de proiecte.
Pentru astfel de proiecte care schimbă fața cartierului, ar trebui organizate consultări cu cetățenii din zonă, iar apoi ar trebui organizat un concurs de proiecte.
Ție cum ți se pare noua zonă pietonală din cartierul Răcădău?”
Gruia Hilohi: Cum e posibil să investeşti o grămadă de bani publici într-o arteră pietonală şi să nu îi prevezi nici măcar cele mai elementare dotări de colectare a apelor pluviale? Chiar şi în mediul rural, avem rigole (şanţuri) pe marginea drumurilor. E mai grav decât la o arteră carosabilă, pentru că oamenii calcă direct în bălţi.
Monica Juncu: Acum aproape 3 ani, când am plecat iar din Brașov, mai exact din România, spuneam că acest oraș e asfaltat și pe orizontală și pe verticală.
Și urlau unii la mine că am ceva cu primaru’ și să stau unde am plecat.
Soarta face că vin și acasă atât de des încât văd și mai bine cum se nenorocește orașul Brașov.
E de plâns, oameni buni! Deschideți, vă rog, ochii. 🥺
Stefan Hegyesi: Locuiesc în zonă și zilnic trec pe acolo. Anul trecut s-a spart betonul cu piconul (buldoescavator) pentru noua lucrare, timp de câteva luni zilnic. Mă mir cum de au rezistat locatarii. Pentru ce? Pentru a se turna niște ziduri oribile și a modifica zona, ca să arate ca “Pădurea spânzuraților” cu stălpii de iluminat. Alăturat vă atașez o imagine a Pietonalului de când s-a făcut cartierul.
Chiar și fântâna arteziană simplă era o bucurie și relaxare pentru mulți, care a fost motivul să fie distrusă. Bani “aruncați” pe fereastră sau în buzunarul vreunei firme “căpușe” 🤔
Boroda George: Tema arhitecților ar fi trebuit sa fie pietonalul, asa cum a fost proiectat inițial, cu modificari usoare spre “mai mult verde” , punctat cu mai multe spatii pentru socializare ( ansambluri de banci , cateva foișoare )
Nu stiu de ce dar se pare ca proiectantii au făcut un efort prea mare si au modificat aspectul initial atât de mult ca a iesit o struțo-cămila arhitecturală. De notat ar fi si costurile cu asfaltarea și faptul că periodic vopseaua respectivă va purta costuri de întreținere.