200 de porci morți la Codlea. Erwin Albu: „Am intrat în perimetrul focarului de pesta porcina si am fost la groapa de incinerare din imediata apropiere impreuna cu reprezentantii tuturor autoritatilor competente, inclusiv politia criminalistica”

Last Updated on iunie 15, 2020 200 de porci au murit de vineri până sâmbătă din cauza pestei porcine, la Codlea, la exploatația comercială proprietatea SC Mancor SRL.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov aplică Planul de măsuri dispus de Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB), ca urmare a declarării focarului de pestă porcină africană (PPA) la exploatația comercială proprietatea SC Mancor SRL din localitatea Codlea.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache, „dacă la început evoluția bolii în fermă era subacută, în ultimele 24 de ore a devenit supraacută. Pericolul major a fost reprezentat de numărul foarte mare de porci morți – aproximativ 200 capete de vineri, 12 iunie, până sâmbătă, 13 iunie. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, au fost accelerate procedurile de lichidare a focarului, prin eutanasierea porcinelor din fermă și neutralizarea cadavrelor.

Eutanasierea s-a efectuat prin asomare cu CO2 și injecție letală, iar neutralizarea – prin incinerare. Toate procedurile s-au efectuat sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri.

Combustia s-a efectuat doar cu lemn. De asemenea, împreună cu unitarea de sprijin din Codlea (structura locală de combatere a bolilor la animale) s-a luat decizia dezinfectării arterelor rutiere din zona în care există gospodării unde se cresc porcine”., se precizează într-un comunicat de presă al reprezentanților Prefecturii Brașov.

Erwin Albu: „Am intrat astazi in perimetrul focarului de pesta porcina si am fost la groapa de incinerare din imediata apropiere impreuna cu reprezentantii tuturor autoritatilor competente, inclusiv politia criminalistica.

200 de porci morți la Codlea. Erwin Albu: „Am intrat în perimetrul focarului de pesta porcina si am fost la groapa de incinerare din imediata apropiere impreuna cu reprezentantii tuturor autoritatilor competente, inclusiv politia criminalistica” 1 200 de porci morți la Codlea. Erwin Albu: „Am intrat în perimetrul focarului de pesta porcina si am fost la groapa de incinerare din imediata apropiere impreuna cu reprezentantii tuturor autoritatilor competente, inclusiv politia criminalistica” 2 200 de porci morți la Codlea. Erwin Albu: „Am intrat în perimetrul focarului de pesta porcina si am fost la groapa de incinerare din imediata apropiere impreuna cu reprezentantii tuturor autoritatilor competente, inclusiv politia criminalistica” 3

Populatia nu are motive de panica, iar gospodariile cu porci sunt rugate sa ia masuri suplimentare de protectie sanitara, pana la noi ordine”.

Previous Story

Brașov. Grădinițele rămân închise și luni. Explicații Alexandru Rafila

Next Story

Brașov. George: „Terasele din Centru erau arhipline, lipsind măsurile de protecție. Orice fel de măsuri… Păi, dacă în orașe, în punctele de socializare, în orice fond de interacțiune socială, oamenii se poartă de parcă suntem în 2019 și nu în …”