Last Updated on mai 22, 2020 Libertatea prezintă modul cum Brașovul a ajuns unul dintre cele mai poluate orașe din România. Comisia Europeană a anunțat că brașovenii inhalează zi de zi gaz otrăvitor, dioxid de azot. Supărare este doar la București, la ministerul Mediului. Pe plan local este liniște multă.
Arhitectul Gruia Hilohi face o radiografie detaliată a ceea ce s-a petrecut în traficul braşovean în ultimii 15-20 de ani: ” O mare parte din poluare e cauzată de trafic. Nu vorbim doar despre emisiile de CO2 ci şi despre prafurile în suspensie care rezultă în mod natural din folosirea frânelor, anvelopele care se uzează şi creează praf, praful de pe şantiere şi din agricultură adus de camioane pe străzi.
Apoi, o mare problemă e constituită de traficul individual. Distribuirea traficului în Braşov e anormală. În Occident, transportul public e folosit intens, în Braşov maxim 10% din oameni îl folosesc. Utilizarea transportului public ar scădea mult traficul individual.
Până în 2006, în Braşov, peste 60% din transport era electrificat. În timp, troleibuzele şi tramvaiele au fost înlocuite cu vehicule pe motorină. De la 200 de vehicule electrice de mare capacítate, câte erau în 1990, azi mai circulă maxim 7-8 la ore de vârf. Restul nu mai există sau sunt în depou.
Reţeaua de tramvaie a fost complet eliminată în 2006 printr-o decizie care nici măcar nu există sub formă scrisă. Cea de trolee a dispăarut în proporţie de 90%. Şinele de tramvai au dispărut pur şi simplu peste noapte. Drept urmare, capacitatea de transport a scăzut chiar dacă s-au cumpărat autobuze Diesel din Turcia şi Belarus, pentru că ele nu au putut suplini ca număr şi capacitate reţeaua de tramvaie şi troleibuze”.