Last Updated on mai 17, 2020 Primăria Brașov este în centrul unui nou scandal arhitectural după ce a permis transformarea unei clădiri în hotel iar proprietarul a construit un etaj în plus. Din greșeală, se apără proprietarul, potrivit PRO TV.
O clădire din centrul Brașovului arăta cu totul altfel în urmă cu zece ani şi se încadra perfect în arhitectura medievală a zonei. Însă proprietarul a hotărât să o transforme în hotel şi a obţinut aprobare să o înalţe cu două etaje. Dar, până la finalizarea lucrării, a apărut şi al treilea nivel în plus – dintr-o eroare, după cum spune cel care deţine construcţia.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: “Nu i se va elibera acel document pentru a-şi intabula clădirea şi pentru a intra în circuitul civil atâta timp cât nu se încadrează în prevederile autorizaţiei de construire care spune atât înălţimea, numărul de ferestre, cum trebuie să arate clădirea.”
Pentru a putea intra în legalitate, proprietarul s-a apucat acum să demoleze tot ceea ce construise în plus, anunță Pro Tv.
Silvia Demeter, arhitect: “Casa aceea are formă perfectă, şi-a dovedit durabilitatea, este frumoasă aşa cum este, dar nu se pot abţine să nu-şi dorească mai mult şi nu înţeleg că acel mai mult dăunează. Principiul de bază al oraşului nostru a devenit profitul imobiliar. Este un mare pericol.”
Allen Coliban: „Cine este responsabil pentru mutilarea Brașovului?
16 ani de administrație Scripcaru au lăsat niște răni adânci pe zona frumoasă și istorică a Brașovului – PUZ-uri care au permis construirea de blocuri pe dealuri, de mastodonți care dezechilibrează peisajul (ex: mall-ul AFI, vizibil din Piața Sfatului), dar și monstruozități precum cea din acest film, aflată în imediata vecinătate a Casei Sfatului și a Bisericii Negre.
Fosta clădire a CEC, intrată pe mâna unor politicieni locali, a fost renovată cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale și cu o totală lipsă de respect față de arhitectura centrului vechi al Brașovului. Lucrul acesta a fost posibil cu complicitatea primăriei și a câtorva instituții avizatoare.
Vezi aici Video:
Cine mă contrazice, să răspundă cum a reușit proprietarul să obțină Certificatul de Urbanism pe 07.03.2011 (coincidență – în aceeași zi cu aprobarea PUG-ului actual) și Autorizația de Construire (cu toate avizele necesare?) la doar 15 zile după, pe 22.03.2011?”