De ce Brașovul nu are parcuri, doar părculețe? Mihai Nanu: „Pentru că adesea vorbim despre parcuri și nevoia creării unora în cartiere, e bine să lămurim niște definiții așa cum au fost încadrate urbanistic:

Last Updated on aprilie 27, 2020 Trist dar adevărat, Brașovul nu are un parc adevărat. Are doar părculețe. Un parc trebuie să aibă 20-30 de hectare. Așa ceva este interzis la Brașov, doar blocurile au voie. Chiar și pe dealurile din jur.

Mihai Nanu: „Pentru că adesea vorbim despre parcuri și nevoia creării unora în cartiere, e bine să lămurim niște definiții așa cum au fost încadrate urbanistic:
Scuar – spațiu plantat, de utilitate publică, de dimensiuni relativ mici, amplasat fie izolat, pe suprafața unui cvartal întreg sau în mijlocul unei piețe, fie pe un teren mărginit parțial sau în întregime de clădiri și care este amenajat cu elemente decorative vegetale, cu statui, suprafețe mici de apă, fântâni, etc. și cu alei cu traseu geometric, peisager sau liber, destinate numai circulației pietonilor.

De ce Brașovul nu are parcuri, doar părculețe? Mihai Nanu: „Pentru că adesea vorbim despre parcuri și nevoia creării unora în cartiere, e bine să lămurim niște definiții așa cum au fost încadrate urbanistic: 1

Din punct de vedere al amplasării, se deosebesc:
– Scuaruri interioare, amplasate în centrul unui cvartal, înconjurat de construcții și care prezintă avantajele că sunt ferite de zgomot și de praf, astfel încât sunt destinate pentru odihnă, recreație sau pentru jocul copiilor. Ex. ce avem noi în centrul cartierului Avantgarden.
– Scuaruri exterioare, înconjurate parțial sau total de străzi, constituie elemente de înfrumusețare ale orașului, căpătând un caracter festiv când pun în valoare un edificiu important plasat pe una din laturile lui. Ex: lângă lacul Noua, chiar și Parcul Titulescu tot la scuaruri intră.

– Scuaruri în mijlocul unei piețe, care constituie elemente pentru orientarea și dirijarea circulației și elemente decorative urbanistice.
– Scuaruri provizorii amenajate pe terenuri libere din zonele de locuit, destinate pentru a fi construite intr-o etapă ulterioară.

Grădină de cartier – spațiu liber plantat în cadrul unor cartiere ale orașului, cuprinzând și unele construcții cu scopuri edilitare sau de agrement. Suprafața unei grădini de cartier variază între 5 și 20 ha, ea asigurând spații de odihnă și recreație zilnică locuitorilor din raza de deservire de 1-2 km. Aici s-ar încadra parcul nostru din Bartolomeu-Avantgarden pt care am strâns semnături, care are sub 12 ha. În Brașov toate parcurile mai mari cunoscute sunt de fapt grădini de cartier. Mai nou, chiar și parcul Tractorul după ce a fost construit patinoarul.

Parc – spațiu liber plantat, de utilitate publică, amenajat în scop de agrement, având o suprafață de cel puțin 20-30 ha.

În raport cu specializarea funcțiunilor, se diferențiază:
– Parc orășenesc și de cartier, amenajate în interiorul perimetrelor construibile ale orașelor, ca loc de agrement pentru populația întregului oraș sau respectiv a cartierului căruia îi aparține, în cazul orașelor mari. În funcție de mărime și de importanță, cuprinde: amenajări și construcții cu caracter cultural, pentru deservirea populației, terenuri pentru sport și amenajări pentru distracții, locuri de plimbare și odihnă, secții botanice, zoologice și de acvarium, oglinzi de apă și lucrări inginerești.

– Parc de cultură și odihnă, parc cu caracter unicat pentru oraș, amplasat în general, marginal (excentric), folosind elemente naturale adecvate existente.
Concluzie: Brașovul nu are niciun parc dacă ne luam după încadrare”

Advertisements
Previous Story

Brașov. A murit Prof Dr Alin Cucu. „Prezenta lui in peisajul medical brașovean a fost ceva inedit. Ascendența sa familiala, bunicul pictorul Cabadaev și mama profesor universitar la UMF Cluj, a avut o influență majoră asupra personalității sale. A fost un medic artist sau un artist medic? Greu de răspuns. Agreat sau …”

Next Story

Video Brașov. Tânăr aflat în carantină: „Am primit pâine expirată de 10 zile”!