Last Updated on februarie 24, 2020 Multe cartiere din Brașov au nevoie de parcuri, nu de părculețe. Se consideră parc zona verde dacă nu vezi autoturismele de pe stradă. Altfel este un părculeț amărât cu niște copăcei.
Dar unde să construiești parcuri în cartiere? De unde teren? Un primar curajos ar fi aplicat legea și ar fi expropriat (cu despăgubiri) anumiți proprietari. Dar când primarul iubește mai mult asfaltul decât parcul Brașovul rămâne cu cel mai mic spațiu verde din România raportat la numărul de locuitori.
Semnează petiția VREM PARC ÎN BARTOLOMEU-AVANTGARDEN
Mihai Nanu: „🌳Exproprierea terenurilor pentru crearea unor parcuri în cartiere.
Pentru cine nu știe, exproprierea nu este totuna cu naționalizarea comunistă din 1 Iunie 1948, nu alungă nimeni proprietarii de pe terenuri ca să-i arunce în Gulag sau să-i trimită în pustiul Bărăganului. Cadrul legal este Legea nr. 233/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, necesară unor obiective de interes național, regional sau local.
Termenul “local” este total străin unor factori de decizie actuali sau din trecut ai urbei noastre, dar asta-i altă discuție.
La pct. 2 avem lit. k) lucrări de interes public local de conservare a spațiilor verzi existente, definite conform prevederilor Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau de amenajare de noi spații verzi, în orașe și municipii;
Noi ne încadram la “și/sau amenajare de noi spații verzi, in orașe și municipii”.
Pe lângă asta, mai avem ceva care în mod normal ne ajută! La măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului asumate de Primăria Brașov avem măsura 5.4.1 “Creșterea suprafeței spațiilor verzi și gestiunea celor existente”
Dar, ce să vezi? Nu creăm parcuri în cartierele văduvite de spații verzi generoase, acolo unde este nevoie și unde suplimentăm din pix metrii pătrați de spațiu verde cu Cimitirul Municipal, ci le amenajăm în pădure, in cartierele mai norocoase, cu spații verzi mai bogate, gen zona “La Iepure”.
Da, creăm spații verzi în păduri deja existente în loc să căutam locații în interiorul cartierelor pline de betoane unde încă se mai poate amenaja câte ceva”.