Last Updated on februarie 20, 2020 Primăria Brașov are o politică ciudată privind spațiul verde. Face parcuri în Răcădău și Noua, unde este plin de verdeață, și ignoră complet cartierele Astra, Scriitorilor, Tractorul, Bartolomeu, Avantgarden, Florilor. De ce se opune Primăria construcției de parcuri în cartierele defrișate pentru parcări?
Pe grupul de Facebook Brașovul Civic, Corneliu Teposu a scris: „Măsura 5.4.1. din Planul Integrat de Calitatea Aerului (PICA) elaborat pentru Primăria Brașov în 2018.
„Creșterea suprafeței spațiilor verzi și gestiunea celor existente
Pentru optimizarea suprafeței și calității spațiilor verzi se prevede creșterea suprafețelor și a spațiilor verzi și gestiunea corespunzătoare a celor existente, inclusiv terase și fațade. Reconversia funcțională și reutilizarea terenurilor și suprafețelor abandonate din zona Răcădău – Dealul Melcilor. Reconversia funcțională și reutilizarea terenurilor și suprafețelor abandonate din zona Rulmentul. Înființarea unei grădini botanice și a unui parc dendrologic.”
Curioasă treabă că ni se cere prin PICA să facem parcuri la pădure în Răcădău și parc dendrologic la Noua (prin tăierea pădurii și plantarea unor copaci de alte soiuri), dar nu s-a putut activa dreptul de preemțiune pentru parcul dendrologic existent și trecut în posesia unor afaceriști celebri pentru contractele cu Primăria Brașov.
Observăm că Astra, Scriitorilor, Tractorul, Bartolomeu, Avantgarden, Florilor, adică zonele în care locuiesc cei mai mulți brașoveni sunt complet ignorate la capitolul spatii verzi și, totodată, acolo sunt înghesuite tot mai multe clădiri noi.
Mai jos este o reprezentare a ceea ce ar putea fi Parcul IUS.
Mai există o petiție pentru un parc în cartierul nou Avantgarden, proiect imobiliar cu gazon și clădiri dense, dar fără parc. VREM PARC ÎN BARTOLOMEU-AVANTGARDEN
Rolul unui parc este foarte important pentru ceea ce numim calitatea vieții în anul 2020. În parc te poți relaxa la aer curat, îți poți plimba copilul și/sau câinele, poți face sport, citi o carte sau organiza un mic eveniment. Lipsa parcurilor înseamnă depresie și sedentarism pentru că nu te poți plimba printre betoane în scop recreativ și atunci oamenii stau mai mult în casă.
În Uniunea Europeană se consideră că e important să existe un parc sau o zonă verde la aproximativ zece minute de mers pe jos de acasă.
Prin existența copacilor, parcurile contribuie la reducerea poluării din zonele locuite.
Prin măsura 5.4.1. din PICA, Primăria Brașov mai mult contribuie la modificarea artificială a statisticii de spații verzi. Dacă mâine declară Muntele Tâmpa drept parc, tot nu modifică calitatea aerului și a vieții celor de pe Caramidariei, din Avantgarden, din Florilor sau din Astra.
Semnați petiții, provocați discuții și cereți-vă drepturile la aer curat și parcuri! Ar trebui să existe o limită și pentru haosul imobiliar profitabil pentru unii cu costul deteriorării vieții majorității brașovenilor!
Deocamdată, există inițiative privind parcuri la IUS și în Avantgarden. Le susțin”.
Vrem parc în zona IUS-Lubrifin-Lemexim:
Cand visele devin realitate!
Cu sunet va rog
Vrei parcuri noi în Brașov?