Last Updated on ianuarie 10, 2020 Foarte mulți brașoveni nu cred nici acum că Brașovul este extrem de poluat. Printre ei și primarul Brașovului. Ca să se convingă, și-a montat un senzor la birou care îi arată cât de poluat este Brașovul, de fapt zona de lângă primărie.
Scripcaru nu a spus și ce poluare arată senzorul, din video se văd următoarele :
Aerul este poluat extrem
Depășiri extreme la particulele cancerigene
PM2,5 – 134
și
PM 10 – 142
Jurnalistul Sorin Ionita: „Ca să ştiţi ce trageţi în piept, subiectul nr 1 de scandal zilele astea (…)
PM-urile nu-s gaze, dioxizi, monoxizi etc. Ci bucăţele solide de jeg, doar că foarte mici, care plutesc prin aer. Aici se văd alături firul de păr şi nisipul de plajă, ca să puteţi compara mărimea: PM 10 sunt mărgeluţele albastre (praf, polen, mucegai); PM 2.5 sunt mărgeluţele roşii: metale, compuşi organici, praf de ciment, cenuşi de arderi grele, inclusiv de la motoare Diesel sau arsul “tradiţional” al gunoaielor, după metode străbune pentru care văd că pledează mai nou lumea”.
George Scripcaru: „Brașovul nu este mai poluat decât alte orașe din România.
Este o perioadă de dezvoltare pentru toți, traficul este într-o continuă creștere, toată lumea vrea să își achiziționeze mașină și să se deplaseze cu ea, fără a se gândi că poluează sau nu.
Din punctul meu de vedere, sunt multe lucruri care trebuie făcute și la nivel național și la nivel local. Ne preocupă acest lucru, vom implementa un set de măsuri pe raza municipiului Brașov, vom achiziționa laboratoare mobile, vom avea o rețea de senzori, iar până atunci, consilierul ministrului mediului mi-a montat în birou un instrument de măsură, pentru a ști care este situația și pentru a ne raporta la niște date locale și la niște indicatori “.
Bogdan Micu, consilier al Ministrului Mediului: „Sursa principală de poluare pe care am identificat-o sunt mașinile, centralele de apartament și industria. Lucrurile acestea se știu, au rezultat inclusiv la dezbaterea publică, însă am vrut ca primarul să le poată vedea cu ochii lui și să înțeleagă că există măsuri care pot fi luate și care trebuie luate imediat.
În perioada următoare vom achiziționa senzori omologați, care vor fi distribuiți într-o rețea, care va stabili zone de risc, iar unitatea mobilă care va fi achiziționată și pentru care primarul va aloca bani la buget va putea merge la fața locului și să asigure un răspuns imediat, împreună cu Garda de Mediu.
Vor fi și măsuri pe termen lung, care, deși nu sunt cele mai comode, se vor referi la mașini și la norme de poluare, care trebuie dezbătute și care, până se vor adopta la nivel național, este bine să le adoptăm la nivel local“.
Vezi aici Video:
Încă mai crezi că Brașovul nu este poluat? Încă mai crezi că cei de la Comisia Europeană sunt fraieri când spun că Brașovul este în top 3 orașe poluate din România?