Mihai Nanu: „Sperietoarea Ghișe. Și Emil Boc a avut un nebun înaintea lui, mai toxic decât Ghișe, pe Funar. Dar nu încearcă să-și conserve electoratul țipând “dacă nu mă alegeți pe mine, vine Funar înapoi!”

Last Updated on ianuarie 25, 2020 Sunt brașoveni speriați că dacă nu mai votează cu George Scripcaru, Brașovul se întoarce în epoca Ghișe. Chiar așa?

Mihai Nanu: „Sperietoarea Ghișe.
Ioan Ghișe a condus Brașovul 8 ani, două mandate, între 1996 și 2004. A prins un mandat de recesiune economică la nivel național și unul spre sfârșitul căruia PIB-ul pe cap de locuitor revenise la cel de la începutul anilor ‘80. Bugetul Brașovului a evoluat undeva între 15 și 25% din bugetele recente. România era mai săracă și Brașovul devenea tot mai sărac. Vechile platforme industriale se dezmembrau către firme-căpușă ale șefilor FSN, devenit ulterior PD și PDSR. Unii încă mai au ceva hale pe la Tractorul. Starea de fapt de atunci a continuat și după 2004, ultima suflare dându-și atât Tractorul cât și Roman-ul prin 2007.

Mihai Nanu: „Sperietoarea Ghișe. Și Emil Boc a avut un nebun înaintea lui, mai toxic decât Ghișe, pe Funar. Dar nu încearcă să-și conserve electoratul țipând “dacă nu mă alegeți pe mine, vine Funar înapoi!” 1

Mandatele lui Ghișe găsiseră orașul neconectat la piețele externe, au fost ani în care UE era încă departe (aderare la 3 ani după, în 2007), integrarea în NATO a venit chiar în 2004.

Ina Schaeffler a venit tot prin 2004, prima dată într-o hală de la Tractorul. Economia românească în general, cât și cea brașoveană în principal era atât de săracă încât primul mall – Eliana a fost deschis tot spre finalul epocii Ghișe. Metro exista, cred că tot prin 2004 am avut Carrefour de pe Calea București.
CET-ul era în pierdere, dar nici după Ghișe n-a avut o soartă prea bună, știți povestea BEBCO, SPTL, oameni în frig, azi ne gândim să refacem sistemul centralizat de încălzire după 16 ani de distrugere controlată fiindcă… poluare. Deși poluarea de la centralele pe gaz dau 3-4% din total particule.
Transportul în comun avea în componență peste 60% vehicule electrice, între care și o linie de tramvai. Material rulant antic comunist, sau second-hand de pe la elvețieni sau nemți. În stare foarte proastă, proastă sau acceptabilă, dar cu frecvență mai bună decât astăzi.

Încă mai aveam toate bazele sportive întregi, mai trăia Stadionul Municipal, baza de la Tractorul, ICIM-ul, etc. Parcul Tractorul nu era îngrijit, dar era întreg.

Deși Ghișe venise cu ideea de ABC (asfalt, becuri, curățenie), planurile lui au rămas pe hartie atunci. Avem trotuare mai bune în cartiere, iluminat, curățenie până anul trecut mai bine decât pe vremea fostului prof de matematică. De când au luat-o razna Comprestul și Brai-Cata, aș spune că uneori e chiar sub nivelul de etalon “Ghișe”.

După Ghișe au început și niște greșeli în care persistăm și astăzi. Scoaterea tramvaiului și în general a transportului electric, ajungând azi la sub 10 troleibuze la care se vor adauga altele hibrid in campania electorală din vară, “rezolvarea” oricărei probleme de trafic din intersecții cu nelipsitele giratorii, prioritizarea automobilului personal în detrimentul transportului public, a pietonilor și a pistelor de biciclete. La “realizări” nu putem trece RAT-ul metropolitan atâta timp cât avem autobuze mici pe linia 8 când nu circulă troleul și autobuze articulate pe Cristian și Râșnov.

Comparația cu Brașovul de acum 16 ani nu își are rostul pentru că societatea noastră s-a schimbat foarte mult, dar putem compara orașele cu care ne puteam duela atunci. Cum au evoluat Clujul sau Oradea din 2004 încoace? Ok, aveau ambele aeroport și pe hartă sunt și erau și atunci mai aproape de Occident. Dar la nivel local, astăzi Clujul are un transport în comun de invidiat, modern, cu tramvaie, troleibuze și autobuze electrice, Oradea la fel. Oradea și Cluj merg pe ideea scoaterii parcarilor publice din centru și mărirea tarifului de parcare, noi avem idei crețe cu mega-parcare sub parc. Ambele orașe erau atunci ca și Brașovul nostru niște orașe gri, de tranziție, fără prea mulți investitori și cu un învățământ universitar abia rupt din comunism. Între timp, UBB a intrat in top 500 înaintea Universității București.
Noi am dat drumul fabricilor de diplome de prin 2006-2007 până recent. Nu s-a înregistrat vreun progres nici pe vremea răposatului Chiriacescu, nici pe vremea lui Vișa, nici a fostului meu decan Abrudan. Universitatea Transilvania băltește ca pe vremea lui Ghișe în mediocritate, cu toate că are 4-5 facultăți de top, dar și altele de umplutură. Ne lăudăm cu învățământul dual, dar oamenii pregătiți în școlile profesionale respective vor deveni șomeri după ce năvălește IoT-ul și 3D printing-ul peste noi.

Oradea și-a refăcut aproape integral centrul vechi, atrage zeci de milioane de euro fonduri europene, Brașovul abia începe cu două clădiri, fonduri europene… hai să vorbim de împrumuturi de la BERD. Sau mai bine ne uităm cum erau Brașovul și Oradea prin 2003. Și vom constata cu uimire că Brașovul era chiar peste.
Că vorbim despre fațade și regenerare urbană, orice brașovean ar trebui să treacă nu prin marele Cluj sau comparativa Oradie, ci prin mica Alba Iulie, un oraș până acum 10 ani în comă. Un oraș cât cartierul Astra pe care nu ai fi îndrăznit să-l compari cu Brașovul pe vremea lui Ghișe.

Partea cu turismul au disecat-o alții mai în temă decât mine. Atragem turiști doar fiindcă… cadru natural și cam atât. Iar calitatea turistului mediu din Brasov nu e grozava. Degeaba avem reportaje la tv despre vedetele venite în Poiană dacă grosul e format din turiști cu venituri modeste care iau un apartament pe Airbnb, mănâncă la Mc și beau bere la PET. Strategie? Care strategie?
Dezvoltare imobiliară? Da, acum e haotică și dăm vina exclusiv pe dezvoltatori, dar cum era pe vremea lui Ghișe? Eram prea săraci ca să ne permitem rate la dezvoltatori și nici nu existau problemele de urbanism de acum, dar ultimele blocuri ANL cred că pe vremea lui s-au ridicat. Poate nu întâmplator!

Concluzia: lăsați dracului sperietoarea Ghișe că nu mai pune botul nici cel mai slab intelectual segment al electoratului, ancorați-vă în 2020, nu în 2002! Omul e mort politic și am înțeles că are o emisiune obscură pe la NOVA unde nu se uită decât cameramanii.
Avem un oraș, ce facem cu el? Ne îndreptăm spre modelul București-Constanța sau spre Salzburg ori măcar Brno? Sau facem altă axă cu Chișinău și Moscova?

L.E.: Și Boc a avut un nebun înaintea lui, mai toxic decât Ghișe, pe Funar. Dar nu încearcă să-și conserve electoratul țipând “dacă nu mă alegeți pe mine, vine Funar înapoi!”

Advertisements
Previous Story

Accident Brașov. Iar la Meșotă! Două persoane rănite după ce un autoturism a iesit de pe partea carosabila spre statia de autobuz, în față la Meșotă

Next Story

Brașov. Bătrână de 87 de ani ucisă în casă! Vecinii sunaseră la 112 din alt motiv