Chiar nu-i pasă de poluare? Allen Coliban: „Brașovul chemat la raport, Scripcaru absent!‼️ Din păcate, primarul George Scripcaru a fugit de răspundere, delegându-i sarcinile de reprezentare viceprimarului László Barabás. Suplimentar față de …”

Last Updated on ianuarie 21, 2020 Primarul Iașului, primarul Bucureștiului au fost prezenți la întâlnirea de ieri cu ministrul Mediului pentru a prezenta situația poluării. A lipsit primarul Brașoului. De ce îi este rușine lui George Scripcaru să vorbească la București de poluarea extremă având în vedere că Brașovul este sub monitorizarea Comisiei Europene? Sau nu-i pasă căî brașovenii se îmbolnăvesc de cancer și boli de inimă din cauza poluării?

Allen Coliban: Calitatea aerului: Brașovul chemat la raport, Scripcaru absent!‼️ Primarii municipiilor cu probleme mari legate de poluare au fost invitați la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la o amplă discuție pe tema calității aerului. Din păcate, primarul George Scripcaru a fugit de răspundere, delegându-i sarcinile de reprezentare viceprimarului László Barabás.

Chiar nu-i pasă de poluare? Allen Coliban: „Brașovul chemat la raport, Scripcaru absent!‼️ Din păcate, primarul George Scripcaru a fugit de răspundere, delegându-i sarcinile de reprezentare viceprimarului László Barabás. Suplimentar față de ...” 1

Suplimentar față de datele evidente privind poluarea, Ministrul Costel Alexe a cerut rapoarte privind starea de sănătate a populației pentru cele trei orașe. Doar studiul pentru municipiul București este gata, concluziile lui fiind dezarmante: există o legătură foarte clară între poluarea cu PM10 (particule în suspensie în aer) și incidența cazurilor de infarct miocardic și a altor boli cardiovasculare și afecțiuni respiratorii!

Problemele majore ale Municipiului Brașov în privința calității aerului au putut fi observate încă din 2007, de la primele măsurători. Din 2009 suntem în procedură de infringement, iar în 17 mai 2018 Comisia Europeană a deschis un dosar la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) împotriva României, din cauza faptului că autoritățile vizate nu au implementat măsurile de îmbunătățire a calității aerului. Pe scurt, România e dată în judecată pentru că autorităților nu le pasă de sănătatea cetățenilor, iar din acest motiv suntem pasibili de amenzi zilnice între 100.000 și 400.000 de euro.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, este singurul primar dintre cei trei invitați la discuțiile de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care nu a fost prezent, nu a prezentat nimic referitor la acele discuții și nici nu a convocat vreo conferință de presă până la acest moment. Nu este decât încă o reacție iresponsabilă, după deciziile de a muta stația de măsurare de la Ceasul Rău, după declarațiile date în batjocură (“Brașovul nu este poluat, de vină este grătarul de mici”), după reducerea constantă în ultimii ani a suprafețelor de spații verzi din oraș, după recunoașterea faptului că este depășit de problemă (“nu am pârghii” – decembrie 2019).

Totuși, ieri am primit și o veste bună: ministrul Costel Alexe a confirmat public aprobarea solicitării mele, aceea de a dota Brașovul și Iașiul cu laboratoare mobile de calitatea aerului, amendamentul pe care l-am depus la bugetul de stat și pe care l-am agreat cu domnul ministru, fiind aprobat la dezbaterile din Parlament din luna decembrie.

Iată și un sumar al lucrurilor pe care le-am făcut eu pentru Brașov, în lupta împotriva poluării cu microparticule:
1️⃣ am amplasat stații independente de măsurare a calității aerului, în mai multe zone din oraș, acoperind cu prioritate zonele ignorate de rețeaua oficială a Ministerului Mediului (Centru – http://bit.ly/aerbvcentru, Bartolomeu – http://bit.ly/aerbvbartolomeu, Tractorul – http://bit.ly/aerbvtractorul), în care au fost semnalate valori alarmante

2️⃣ am monitorizat evoluția valorilor, prin studii comparative ale datelor oficiale și ale celor independente și am expus public gravitatea problemei
3️⃣ am solicitat Ministerului Mediului repunerea în funcțiune a stațiilor care nu mai prezentau date (în urmă cu câteva luni, doar o stație din 5 din Brașov mai furniza determinări privind poluarea cu particule)

4️⃣ am solicitat Primăriei Brașov achiziționarea de mijloace de transport nepoluante, conservarea și extinderea suprafețelor verzi, aplicarea urgentă a măsurilor cuprinse în Planul de Management al Calității Aerului și revizuirea sa periodică, precum și realizarea unei rețele extinse de măsurare a poluării (așa cum există deja în București, Iași sau Cluj-Napoca)

5️⃣ am adus specialiști la dezbaterea publică organizată de Primăria Brașov, prezentând analize și soluții, acolo unde primarul Scripcaru se plângea că “nu are pârghii”

 

Ministrul Mediului, citat de ziare.com: “Toate cele trei administrații publice locale admit ca au depășiri peste cat ar trebui sa aibă indicatorii PM10. Important este ca in perioada imediat următoare Bucureștiul, Brașovul si Iașiul sa-si intensifice implementarea masurilor de infrastructura si a celor ce țin de mediu.

In momentul de fata, atât Primăria Iași, cat si Primăria Brașov au înțeles ca au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populației, raport pe care Bucureștiul il are astazi si care spune foarte clar ca avem asociere certa in ceea ce inseamna zonele cu poluare cu PM10 si incidenta cazurilor de infarct miorcardic si a tuturor celorlalte boli cardiovasculare”

Advertisements
Previous Story

Brașov. Glumă grosolană, șofer RATBV?! „S-a găsit rezolvarea pentru vipuri ce vor neapărat să urce prin față (că altfel le cade fardul). Se va instala o ușă chiar în față (voi trebuie doar să stați mereu pe prima bandă)”

Next Story

(Foto/Video) Brașov. Incendiu puternic la un service auto! Două persoane rănite!