Last Updated on ianuarie 17, 2020 Problema poluării extreme din Brașov nu mai poate fi ignorată de autorități chiar dacă mii de brașoveni pur și simplu refuză realitatea. Primarul George Scripcaru a făcut primii pași pentru recunoașterea problemei. De altfel, el a fost chemat la București pentru explicații, pe 20 ianuarie, de ministrul Mediului.
Allen Coliban, USR: „Administraţia locală admite, în al treisprezecelea ceas, problema poluării aerului din Braşov.
Primarul Scripcaru recunoaște, în sfârșit, că Brașovul este un oraș puternic poluat și, după mai bine de zece ani în care calitatea aerului din orașul nostru s-a degradat continuu, fără ca administraţia locală să ia măsuri, de azi discuția se mută către găsirea de soluții.
⚠️ În 17 mai 2018, Comisia Europeană a trimis România în fața Curții Eurupene de Justiție (CJUE) deoarece autorităţile noastre nu au întreprins măsurile necesare pentru respectarea valorilor limită convenite privind calitatea aerului. Cazurile speciale sunt cele ale oraşelor Braşov, Bucureşti și Iaşi, acolo unde valorile limită zilnice ale particulelor de praf au fost depăşite constant încă din ziua când Directiva Comisiei a fost transpusă în legislaţia noastră și pentru care România a intrat în procedură de infringement în 2009.
⚠️Comisarul pentru mediu Karmenu Vella a explicat decizia Comisiei Europene de a se adresa instanțelor UE: „Decizia de a sesiza statele membre Curţii de Justiţie a UE a fost luată în numele europenilor. Am spus că rolul acestei Comisii este de a-i proteja pe cetăţenii europeni. Decizia noastră vine în urma acestei afirmaţii. Statele membre sesizate Curţii au primit în ultimul deceniu suficiente „ultime şanse” pentru a îmbunătăţi situaţia. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la îmbunătăţiri pentru cetăţeni într-un timp mult mai rapid. Acţiunea legală nu este suficientă pentru a rezolva problema. Acesta este motivul pentru care subliniem ajutorul practic pe care Comisia îl poate oferi autorităţilor naţionale în eforturile lor de a promova aerul curat pentru ţările şi oraşele europene”. Pe scurt, pentru că autoritățile s-au dovedit nepăsătoare față de sănătatea cetățenilor din orașele vizate timp de aproape un deceniu, CE cere sancționarea României până când se vor lua măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.
(poluarea vineri seara, 17 ianuarie, potrivit Air Visual)
⚠️Calitatea aerului din Brașov nu s-a ameliorat în ultimii zece ani de când se constată poluare peste limitele admise, ci din contră, s-a înrăutățit, iar autoritățile locale au desconsiderat și au negat problemele legate de poluare până de curând.
⚠️”N-avem pârghii!” Așa s-a plâns primarul Scripcaru cu ocazia dezbaterii din 20 decembrie 2019, organizate la insistența societății civile brașovene, și a căutat vinovații în alte părți. Adevărul este, însă, că pe primarul Scripcaru nu l-a interesat subiectul calității aerului, de vreme ce a negat atâta timp existența acestei probleme in orașul nostru.
☢Încă de la începutul activității mele parlamentare, am adus în atenția opiniei publice problemele legate de calitatea aerului, atât la nivel național, cât și la nivelul municipiului Brașov. Am fost primul om politic care a adus în discuție faptul că sursa mirosurilor din Brașov este depozitul ecologic zonal Brașov administrat de Fin-Eco, unde Municipiul Brașov / Consiliul Local Brașov este acționar, prezentând şi soluţiile posibile. Am prezentat public dovezile adunate și am expus vinovații.
😷Am fost primul om politic care a vorbit despre problema poluării aerului din Municipiul Brașov cu particule în suspensie (PM10 și PM 2.5), propunând soluții alternative, instalând aparate de măsură independente și făcând publice rezultatele. Pe parcursul mandatului, am făcut solicitări repetate în vederea reparării, repunerii în funcțiune și extinderii rețelei de stații de măsurare a calității aerului. În momentul de faţă, ca urmare a demersurilor pe care le-am făcut, funcționează toate cele 4 staţii de pe teritoriul Municipiului Braşov, furnizând indicii PM-urilor, într-un oraş care are probleme majore de poluare cu particule.
💰 Am reuşit să includ în bugetul României pe anul 2020 achiziția a două laboratoare mobile de măsurarea calității aerului pentru oraşele Brașov şi Iaşi.
📝 De asemenea, i-am adresat Președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, prin care i-am cerut să recunoască și să includă în următoarea ședință CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) problema poluării aerului ca risc de siguranță națională.
⚠️ În 7 ianuarie, primarii municipiilor București, Brașov și Iași au fost invitați să participe la o amplă discuție pe tema calității aerului la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în contextul în care România ar putea plăti amenzi uriașe din cauza infringementului pe calitatea aerului, care se datorează lipsei măsurilor din aceste orașe în ultimii zece ani. În același timp, ministrul Costel Alexe a anunțat controale săptămânale pe teme de poluare în cele trei municipii vizate și alocarea de fonduri pentru achiziția de autobuze electrice în cele trei municipii.
Din 9 ianuarie, iată că domnul Scripcaru nu mai vorbește despre poluare cauzată de micii de la Ceasul Rău și acceptă problema poluării din Brașov, precum şi ideea achiziționării de laboratoare mobile pentru măsurarea calității aerului.
Din presa locală, mai aflăm că primarul a solicitat prefectului Brașovului constituirea unui grup de lucru format atât din reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului, cât și din oficiali ai APIA și ai Direcției Agricole, primari de localități și toate celalte instituții responsabile în domenii care influențează calitatea aerului și mediului și că a solicitat celor de la Fin-Eco să închidă celulele neconforme până la alegerile locale .
Mă bucură acceptarea realităţii de către administraţia locală şi anunţarea unor prime măsuri absolut necesare, pe care eu şi colegii mei din USR Braşov le-am propus de multă vreme. Din păcate, doar achiziţionarea si instalarea unor aparate de măsură sau crearea de grupuri de lucru nu vor fi de ajuns. Ceea ce trebuie să facă administraţia locală este ca, pe baza măsurătorilor şi a unei analize realiste şi obiective, să pună în aplicare măsuri care sa ducă într-un timp cât mai scurt la ameliorarea calităţii aerului din oraş.
💀Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23.000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar sau atac vascular cerebral, iar costurile anuale generate la bugetul sănătăţii în România de bolile provocate de poluarea aerului se ridică la 1.12 miliarde euro.
Este trist și șocant că ne confruntăm cu o astfel de realitate tocmai la Brașov. Însă, abia după ce vom accepta evidența, vom putea schimba ceva – mentalități, obiceiuri, politici locale. A venit momentul să discutăm deschis despre toate acestea.
Este nevoie să acționăm acum, cu toată forța factorilor de decizie, susținută de cea a societății civile!”