Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov

Last Updated on decembrie 3, 2019 Mai multe aeronave-simbol pentru istoria aeronauticii românești, au fost distruse la Ghimbav, pe platforma societății IAR, acolo unde se demolează mai multe hale vechi.

Pasionații de istorie a aeronauticii au sesizat la sfârșitul acestei săptămâni, printr-o postare pe rețelele sociale, că mai multe piese de mare valoare – planoare și motoplanoare – depozitate în pod, în partea de sus, a acestor construcții, au fost distruse odată cu demolarea.

Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 1 Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 2 Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 3

Sunt obiecte care, din punct de vedere legal, nu sunt clasificate ca obiecte de patrimoniu cultural, însă reprezintă, potrivit pasionaților de aviație, repere foarte importante în istoria aeronauticii românești, scrie digi24.ro.

Pe platforma IAR Ghimbav din jud. Brașov, mai multe hale de producție sunt culcate la pământ de câteva zile cu ajutorul unor utilaje de mare tonaj. În imaginile filmate de Digi24 se vede cum un buldo-excavator lucra și sâmbătă la demolarea clădirilor.

Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 4 Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 5 Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 6

Dan Melinte‎: „Deci sa recapitulam ce valori de patrimoniu s-au distrus azi cu buldozerul. Din fotografii cel putin doua planoare ( fabricatie lemn si metal). Unul este planorul IS-3 chiar Nr 1 ( Prototip ?)

Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 7 Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 8 Foto Brașov. Cu buldozerul! Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov 9

The IS-3 was the basis of a family of high performance gliders designed by Iosif Şilimon and built in Romania in the 1950s at the URMV-3 (Rom: Uzinele de Reparatii Material Volant-3 – Glider repair and manufacture factory) factory at Braşov.[1]

IS-3 Original prototype with high-set 16 m (52.5 ft) span wings on a pod and boom fuselage, with two part differential ailerons and non-speed-limiting airbrakes/spoilers. https://en.wikipedia.org/wiki/URMV-3_IS-3”

Previous Story

„Iubesc Brașovul. Mă simt adoptat de acest oraș”. Regizorul britanic Charlie Ottley, la aprinderea luminilor din Bradul de Crăciun. „Este ca o casă pentru mine. Este prima oară. N-am mai făcut asta înainte. A fost o ocazie…”

Next Story

(Foto) Ninge în Brașov. În Poiană zăpadă mare! Cabana SKV Postavarul: „Se apropie sezonul!!!!!”