Reord. Spitalul de cardiologie Clinicco a efectuat cea de-a 2000-a operație pe cord deschis la Brașov

Last Updated on octombrie 8, 2019 Spitalul de Cardiologie Clinicco a anunțat marți că a efectuat 2000 de operații pe cord deschis la Brașov. Cel al 2000-lea pacient a fost un bărbat de 64 de ani, aflat la a doua operație pe inimă, o intervenție pentru înlocuirea valvei aortice.

“Pacientul fusese operat în Italia în urmă cu 9 ani, plastie de valvă aortică și înlocuire de aortă ascendentă, însă între timp valva aortică a degenerat și trebuia neapărat înlocuită. A fost o operație dificilă, din cauza aderențelor, însă a mers foarte bine, pacientul a fost externat a șasea zi și acum se simte foarte bine. În ultimii ani, chirurgia cardiacă a evoluat foarte mult, dacă acum douăzeci de ani mortalitatea era de peste 10%, acum a scăzut undeva sub 2-3 %.

Reord. Spitalul de cardiologie Clinicco a efectuat cea de-a 2000-a operație pe cord deschis la Brașov 1

Ce este foarte important de menționat este că la Clinicco există ceea ce noi numim Heart Team (Echipa Inimii), compusă din cardiologi clinicieni, cardiologi intervenționiști, electrofiziologi, anesteziști și chirurgi, o echipă interdisciplinară unică în peisajul regional, care evaluează fiecare pacient și ia cele mai bune și potrivite decizii pentru vindecarea acestuia”, a spus dr. Narcis Filipescu, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful secției de chirurgie cardiovasculară.

“A fost o operație dificilă mai ales pentru că a existat tot timpul riscul unui stop cardiac, pentru care eram pregătiți să intervenim în primele secunde, însă din fericire nu a fost cazul acum. Oamenii se tem de operația pe inimă, mai ales de partea de anestezie, însă trebuie spus că în zilele noastre riscurile au scăzut foarte mult, avem tehnologie și tratamente de ultimă generație care susțin bolnavul în feluri fără precedent până acum”, spune dr. Cristian Stănescu, medic primar anestezie-terapie intensivă, șef secție ATI.

“Riscul de a face o operație pe cord deschis, atunci când există indicație pentru aceasta, este mult mai mic decât a nu o face, pe termen scurt și mediu, în ceea ce privește prognosticul vital, iar calitatea vieții este mult îmbunătățită atunci când se face intervenția chirurgicală. Ce trebuie să știe pacientul este că o astfel de operație poate dura între 2 și 6 ore, în funcție de complexitate, iar durata medie de spitalizare este o săptămână. De obicei, pacientul își poate relua activitatea obișnuită după o perioadă de recuperare de minimum două săptămâni și maximum două luni”, afirmă dr. Emanuela Ciobanu, medic specialist chirurgie cardiovasculară.

În cei 10 ani de existență, peste 50 000 de pacienți au fost tratați la Clinicco Brașov. Echipa medicală a efectuat 2000 de operații pe cord deschis și peste 16 000 de coronarografii, a implantat peste 5000 de stenturi și aproximativ 2300 de defibrilatoare și stimulatoare cardiace.

Printre realizările medicale de excepție se numără:
Cel mai performant sistem de resincronizare cardiacă implantat în premieră națională la Clinicco Brașov
Primul spital din Europa de Est unde a fost implantat un dispozitiv CCM (de modulare a contractilității cardiace), un aparat revoluționar în tratarea insuficienței cardiace

Primul stimulator cardiac cu funcție auto-RMN din țară
Intervenție minim invazivă de endoprotezare a unui anevrism de aortă abdominală juxtarenal, cu ajutorul unei endoproteze de ultimă generație, folosită pentru prima oară în România

Primul monitor cardiac miniaturizat din Transilvania
Endoprotezare de aortă abdominală cu singurul sistem revolutionar care sigilează sacul anevrismului

Demararea proiectului de aterectomie rotațională (rotablație) – tehnologie de vârf care vine în sprijinul pacientului cu leziuni aterosclerotice complexe

Clinicco Brașov continuă să fie un centru medical de referință în cardiologia românească, unul dintre cele mai căutate și apreciate spitale din România, singurul spital din regiune unde se operează pe cord deschis și singurul care tratează pacienții cu tulburări de ritm și conducere cu ajutorul dispozitivelor implantabile.

Previous Story

Brașov. George Scripcaru: ,,În decembrie, copiii din Brașov vor avea primul centru dedicat lor, în care se vor putea bucura de spectacolele puse în scenă pentru ei și vor putea să fie actorii sau muzicienii care să performeze pe ea”

Next Story

Video Brașov. Un şofer s-a înfipt cu autocarul într-o casă, la Codlea. Localnicii nu-şi pot explica grozăvia