Last Updated on septembrie 20, 2019 Primăria Brașov are în plan construirea unui pod hobanat de la Gară care să preia traficul spre Tractorul, eliminându-se astfel blocajele de la Făget-Tractorul. Senatorul USR Allen Coliban, candidat la Primărie, are o altă variantă.
Allen Coliban: „Podul hobanat. Despre cum creăm probleme noi în loc să analizăm soluții deja proiectate.
Primăria Brașov a inițiat o consultare publică pentru un nou PUZ în zona Gării – este vorba despre celebrul “pod hobanat” care va prelua o parte semnificativă din traficul din Tractorul. (Foto 2)
Vorbim despre modificarea planului urbanistic zonal pe baza unui proiect al cărui studiu de fezabilitate nu a fost, încă, aprobat. Vorbim despre un studiu de fezabilitate care nu are, încă, aviz de mediu și care are două probleme mari:
1. propune o soluție contrară Planului Urbanistic General al Brașovului (unde era prevăzută o legătură directă între străzile Crinului și Turnului) – (Foto 3)
și
2. nu analizează varianta de legătură Crinului – Turnului în capitolul de analiză a alternativelor
De ce consider că varianta Crinului – Turnului merita analizată? Iată trei argumente:
* pasajul respectiv este veriga lipsă din ceea ce ar putea reprezenta Inelul 2 al Brașovului, inel de care traficul tot mai sufocat al orașului are mare nevoie (Foto 4)
* atât Inelul 2 cât și pasajul respectiv a fost proiectate în anii de dinainte de Revoluție, ca soluție de extindere a rețelei de străzi din Brașov. Străzile Crinului și Minervei sunt paralele cu calea ferată și ar putea fi lățite la 4 benzi și prelungite până în Dârste, pentru o alternativă de traversare a orașului la Calea București și Bulevardul Saturn
* varianta de pod hobanat propusă de către Primăria Brașov NU rezolvă problema de trafic. Podul va vărsa tot traficul în mijlocul Bulevardului Gării, deja sufocat (atât la intersecția cu Hărmanului/Vlahuță, cât și în giratoriul din fața gării) –
Ce am făcut eu?
Am trimis toate aceste argumente Primăriei Brașov, în mod oficial și în timpul perioadei de consultări. Aștept să fie luate în calcul, le voi prezenta și în momentul în care va ajunge studiul de fezabilitate la aprobare în Consiliul Local”.
Podul Hobanat va avea o lungime totală de 761 de metri, iar 533 de metri vor fi deschiderile, respectiv partea suspendată, diferenţa fiind lungimea rampelor de acces, anunță Adevarul. În total, pasajul va avea 14 deschideri între piloni la care se adaugă zona hobanată, respectiv peste linii, unde deschiderea va fi de 160 de metri. Înălţimea pilonului principal, care va susţine cablurile în zona hobanată va fi de 47,12 metri.