Brașov. Noul Avocat al Poporului ajută autobuzele RATBV să ajungă la  Codlea, Râșnov, Zărnești, Hărman, Prejmer, Feldioara, Hălchiu, Vulcan, Săcele, Predeal, Tărlungeni, Vama Buzăului, Budila, Teliu

Last Updated on august 8, 2019 Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă, a emis o Ordonanță de Urgență prin care a blocat autobuzele RATBV să meargă la Codlea, Râșnov, Zărnești, Hărman, Prejmer, Feldioara, Hălchiu, Vulcan, Săcele, Predeal, Tărlungeni, Vama Buzăului, Budila, Teliu.
Noul Avocat al Poporului, Renate Weber, a ridicat la CCR prima excepție de neconstituționalitate de la învestirea sa în funcție. Actul normativ atacat este Ordonana de urgență a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

În opinia Avocatului Poporului, transporturile rutiere de persoane sunt și trebuie să rămână în continuare servicii publice pana când Parlamentul, ca unica autoritate legiuitoare își va asuma responsabilitatea unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește obligația statului de a asigura transportul rutier județean de persoane, organizat ca serviciu public, anunță stiripesurse.ro.

Brașov. Noul Avocat al Poporului ajută autobuzele RATBV să ajungă la  Codlea, Râșnov, Zărnești, Hărman, Prejmer, Feldioara, Hălchiu, Vulcan, Săcele, Predeal, Tărlungeni, Vama Buzăului, Budila, Teliu 1

Vlad Alexandrescu: „Guvernul României a dat pe 2 iulie o OUG atât de proastă și de neconstituțională, că nici Avocatul Poporului pus de PSD-ALDE nu reușește să o acopere. Astăzi, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională legat de OUG 51, care a ucis transportul public intra-județean în disprețul cetățenilor.

OUG 51 dat de guvern în 2019 este toxic pentru două mari motive:

Odată pentru că distruge piața liberă și competiția în domeniul transportului rutier. Dacă în prezent se face o licitație odată la 3 ani pentru licența pe o anumită rută, prin acest OUG se va prelungi licența câștigorilor ultimei licitații pe o perioadă de 5 ani. Adică în loc să concucereze transportatorii între ei pentru a oferi cele mai bune condiții, se va institui un monopol al transportului doar pentru o mână de afaceriști.

Al doilea motiv este că după o perioadă, dispare total obligația Consiliului Județean de a asigura transport public. Asta înseamnă comune care vor rămâne izolate de restul județului, înseamnă elevi și alte persoane vulnerabile care nu mai beneficiază de reduceri subvenționate la bilete.

Adică elevi care ori sunt nevoiți să facă autostopul și să își pună viața în pericol, ori să abandoneze cu totul mersul la școală. Elevii se urcă în mașinile unor străini pentru că pur și simplu nu au alternativă să ajungă acasă. Ei și persoanele vulnerabile sunt cel mai rău loviți de această măsură, punând laolaltă și milioanele de cetățeni din rural care se bazează pe transportul public pentru a se deplasa și mulți dintre ei pentru a merge la muncă.

Curtea Constituțională trebuie să declare ordonanța neconstituțională și să o trântească la pământ. Este o bătaie de joc la adresa românilor și o cedare în fața baronilor județeni care vor să scape de povară, ministerului Finanțelor care vrea să reducă cheltuielile cu reducerile pentru elevi și o mână de afaceriști care vor să-și taie concurenții din competiție”.

Previous Story

Aeroportul Brașov mai așteaptă. Trafic record pe Aeroportul Sibiu. Explicațiile oficiale pentru cea mai mare creștere din țară

Next Story

(Video) Furtună puternică în Brașov! Mesaj Ro-Alert imediat după ce furtuna s-a terminat. De ce?