Brașovul predat autoturismelor. Nelu Corbu: „Vad mirări la unii cum ca a început sa se parcheze peste zi pe aliniamentul marilor bulevarde brașovene, lucru cu care noi nu eram obișnuiți pana acuma….In ianuarie am avut ocazia sa vizitez Viena si primul lucru care m-a impresionat in mod plăcut a fost…”

Last Updated on iunie 19, 2019 Brașovul a fost predat autoturismelor. Bulevarde mari, eliminarea tramvaiului, reducerea liniilor de troleibuz au atras foarte multe mașini în oraș. Ce se va întâmpla în continuare? Traficul va fi din ce în ce mai greu, vor fi și mai multe mașini iar primăria va distruge Parcul Central pentru a construi o Parcare Gigant. Și apoi va mai distruge alte spații pentru alte parcări gigant.

Nelu Corbu: „Vad mirări la unii cum ca a început sa se parcheze peste zi pe aliniamentul marilor bulevarde brașovene, lucru cu care noi nu eram obișnuiți pana acuma.

Era doar o chestiune de timp pana să se întâmple asta si cu timpul, va fi tot mai rău. Vom avea mașini pe mai toate trotuarele si scuarurile verzi din oraș, pe model bucureștean.

Brașovul predat autoturismelor. Nelu Corbu: „Vad mirări la unii cum ca a început sa se parcheze peste zi pe aliniamentul marilor bulevarde brașovene, lucru cu care noi nu eram obișnuiți pana acuma....In ianuarie am avut ocazia sa vizitez Viena si primul lucru care m-a impresionat in mod plăcut a fost...” 1
(foto: ‎Bogdan Campian)

De ce, pentru ca ani singurele investii majore ale administrației locale au fost doar in infrastructura rutiera. Practic o incurajare a deținerii de automobile personale.

N-am sa fiu ipocrit in privința asta si am sa recunosc ca nici eu nu folosesc transportul in comun, ma deplasez doar cu mașina personala, in primul rand pentru ca transportul public, pana sa vina autobuzele Menarini, era deservit de niște autobuze jalnice.

Va veni însă timpul când nu va mai fi loc fizic sa înghesuim atâtea vehicule pe străzi si atunci vom accepta ca singura soluție pe termen lung este transportul public electrificat de mare capacitate+solutii alternative de transport(bicicleta), troleibuze articulate si/sau tramvaie fiind cele care ar putea aduce o gură de aer in acest caz…

Brașovul a mai avut si troleibuze si tramvaie, problema e ca s-a renunțat la tramvai in condițiile in care la desființarea singurei linii de tramvai din oraș aceasta era într-o stare deplorabila iar daca încerci astăzi sa deschizi subiectul reintroducerii acestui tip se transport public in Brașov automat oamenii vor face referire la trepidațiile vechiului tramvai, la zgomotul produs de acesta si la calea de rulare sub orice critică de la acea vreme.

Evident ca realitatea tehnologica a anului 2019 e cu totul alta. Orice brașovean care a avut ocazia sa călătorească prin Europa a putut vedea si soluții tehnice care contrazic toate temerile privind o eventuală reintroducere a tramvaiului in Brașov.

In ianuarie am avut ocazia sa vizitez Viena si primul lucru care m-a impresionat in mod plăcut a fost rețeaua extinsa de tramvaie, calitatea infrastructurii, silențiozitatea si lipsa sufocării traficului cu automobile personale.

Practic, in Viena, transportul public este atât de bine pus la punct încât nu ai nevoie de mașina personala. Poate ca e cazul sa avem o dezbatere publica serioasa, la care sa participe atât specialiștii in domeniu cat si publicul larg, din care sa reiasă care ar fi soluțiile de viitor pentru un oraș din ce în ce mai aglomerat.

Doar fricile unora pentru adoptarea un anumit tip de transport nu vor rezolva problema ocupării spațiului public aproape in totalitate cu automobile personale, din contra, așteptând, nu facem decât sa amânăm adoptarea unei soluții la o problema deja existenta”.

Previous Story

Brașov. Nu se face Parc, se construiește un magazin Kaufland pe locul unei alte foste fabrici din oraș

Next Story

Brașov. Începe Street Food Festival. „Vei găsi rețete care au călătorit din toate colțurile lumii ca să ajungă la tine, muzică live, activități pentru copii, cinema în aer liber și alte surprize …”