Brașov. Sărbătoare la Meșotă. 150 de ani de la înființare. Nicolas Triboi: „Un pic de “amenajare ” la Brasov, in ocazia inaugurării bustului Ioan Mesota. Am propus o paleta vegetala gri/galben in acord cu arhitectura cu o disimetria binevenita care creaza o …”

Last Updated on iunie 7, 2019 Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă“ sărbătorește astăzi 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Reale din Braşov, cum se numea atunci.

În toamna anului 1919, şcoala reală română a fost unită cu şcoală reală maghiară (înfiinţată în anul 1881) pentru a forma liceul real de stat cu opt clase, purtând denumirea de „Dr. Ioan Meşotă”. Între anii 1919-1948 liceul a funcţionat în clădirea fostei şcoli reale maghiare (astăzi corpul „T” al Universităţii Transilvania). Era etapa în care a dobândit faima de şcoală de elită, a cărei absolvire constituia un adevărat certificat de reuşită în viaţă şi un pas sigur spre învăţământul superior, potrivit mytex.ro.

Nicolas Triboi: „Un pic de “amenajare ” la Brasov, in ocazia inaugurării bustului Ioan Mesota.
Am propus o paleta vegetala gri/galben in acord cu arhitectura cu o disimetria binevenita care creaza o curtea/gradina la intrarea in liceu.

Brașov. Sărbătoare la Meșotă. 150 de ani de la înființare. Nicolas Triboi: „Un pic de "amenajare " la Brasov, in ocazia inaugurării bustului Ioan Mesota. Am propus o paleta vegetala gri/galben in acord cu arhitectura cu o disimetria binevenita care creaza o ...” 1 Brașov. Sărbătoare la Meșotă. 150 de ani de la înființare. Nicolas Triboi: „Un pic de "amenajare " la Brasov, in ocazia inaugurării bustului Ioan Mesota. Am propus o paleta vegetala gri/galben in acord cu arhitectura cu o disimetria binevenita care creaza o ...” 2

Lui i se datorează așezarea definitivă a învățământului românesc brașovean, inclusiv a celui real, pe calea modernității. A fost autor de manuale de istorie și de geografie, care au fost utilizate, o perioada apreciabilă, și în Vechiul Regat.

A fost cel mai important animator al culturii românești brașovene din deceniile șapte și opt ale secolului al XIX-lea. Cu multă admirație, Mitropolitul Andrei Șaguna l-a denumit „mărgăritarul cel scump, vrednic să fie pus în coroana corpului profesoral”, iar Titu Maiorescu i-a lăudat „inteligența solidă și conștiința de lucru”, atunci când a propus candidatura sa ca membru corespondent al Academiei Române(ceea ce s-a și realizat la 13 septembrie1877).

Astăzi un colegiu național din Brașov, urmaș al școlii reale al cărei director a fost Ioan Meșotă, îi poartă numele”.

Advertisements
Previous Story

Brașovul mai frumos. Primăria va ilumina arhitectural 6 obiective din Municipiul Brașov. Este vorba despre: clădirea Muzeului de Istorie Brașov, clădirea Primăriei Municipiului Brașov, Poarta Șchei, clădirea Casa Junilor, clădirea Operei Brașov, strada După Ziduri

Next Story

Foto Brașov. Erwin Albu, viceprimar Codlea: „Asfaltarea de săptămâna asta pe care firma Eurostrada o poate considera sponsorizare către oraș. Nu va fi plătită de către Primăria Codlea atâta timp cat …”