Brașov. Parastasul Junilor din Schei în Duminica Floriilor

Last Updated on aprilie 21, 2019 În duminica Floriilor, junii din Schei și din Brașovul Vechi și-au pomenit membrii trecuți în neființă. Ceremoniile religioase au avut loc la Biserica Sf. Nicolae și la cea de Pe Tocile.

Comoara Scheienilor: „Parastasul Junilor din Schei in Duminica Floriilor .
In fiecare an cetele Junilor își pomenesc morții in ziua de Florii.
Brașov. Parastasul Junilor din Schei în Duminica Floriilor 1
(Foto Realitatea Brașov)

Fiecare grup, cu excepția Junilor Tineri, aduce la Biserica un cos de capatele, coliva făcuta de serjile din grup, o sticla de vin si pomelnicul societății, care are forma unui registru sau catastif.

La sfârșitul sfintei Liturghii când are loc pomenirea mortilor si binecuvantarea colivei, preotii citesc din pomelnice numele complet alt Junilor, exact asa cum este scris in pomelnicele cetelor de juni. Este probabil singurul loc din toata ortodoxia romaneasca unde rudele celor pomeniti ii aud pe preoti pomenind atat prenumele cat si numele celor decedati”.

Previous Story

Brașov. Spitalul Sf. Constantin deschide noul corp de spital. Medicul Bogdan Moldovan: „Noul bloc operator cu 6 sali de operații ultramoderne, dotarile de ultima generatie, cele 150 de locuri, Radiologia ultramoderna, ne vor permite sa…”

Next Story

Brașov. O femeie și fiul ei au fost dați dispăruți. I-ai văzut?