Brașov. Tu vrei? „Vrem parc în zona IUS-Lubrifin-Lemexim: In primul rand trebui sa va aduc la cunostinta faptul ca Brasovul, contrar parerii generale, sta cel mai prost din tara la numarul de mp/cap de locuitor de spatii amenajate cu destiantia parc, respectiv …”

Last Updated on februarie 8, 2019 Primăria  Brașov a anunțat că va construi o parcare gigant sub Parcul Central. Asta înseamnă că pe perioada lucrărilor Parcul va fi distrus, va exista o groapă imensă, ca la mall-ul din Centrul Civic. După finalizarea lucrărilor nu este sigur cât va mai rămâne din Parc. Unii brașoveni se mobilizează pentru crearea celui mai mare parc din brașov, pe platforma ISU, pe strada Hărmanului.

Vrem parc în zona IUS-Lubrifin-Lemexim: „Incep aceasta postare prin a pune cateva intrebari referitoare la proiectul unui parc in zona IUS, intrebari la care se va raspunde detaliat in textul de mai jos.

De ce vrem parc?
De ce in aceasta zona?
Al cui este terenul in acest moment?
Care sunt abordarile posibile pentru ca acest teren sa ajunga sa fie amenajat drept parc?
Care sunt beneficiile?

Brașov. Tu vrei? „Vrem parc în zona IUS-Lubrifin-Lemexim: In primul rand trebui sa va aduc la cunostinta faptul ca Brasovul, contrar parerii generale, sta cel mai prost din tara la numarul de mp/cap de locuitor de spatii amenajate cu destiantia parc, respectiv ...” 1

De ce vrem parc?
In primul rand trebui sa va aduc la cunostinta faptul ca Brasovul, contrar parerii generale, sta cel mai prost din tara la numarul de mp/cap de locuitor de spatii amenajate cu destiantia parc, respectiv 5 mp/loc
De acord, suntem cu totii constienti ca suntem inconjurati de munti, dar asta nu inseamna mare lucru pentru ca acest avantaj se transforma rapid in dezavantaj, zona depresionara a Brasovului face ca miscarea aerului sa fie dificila astfel Brasovul este unul dintre orasele cu aerul cel mai poluat din Romania. Muntii, desi sunt in apropiere, nu pot fi accesati de toate categoriile de varsta si nici nu sunt accesibili in toate anotimpurile, mare parte din an fiind aproape total inaccesibili populatiei, nemaivorbind de imposibilitatea accesului categoriilor de varsta mai vulnerabile: batrani, copii, persoane cu handicap.

De ce in aceasta zona?
Avand in vedere dezvolatera orasului din ultimii ani zona IUS-Lemexim-Rafinarie este acum una aproape centrala, fiind una din putinele zone industriale dezafectate ramase libere de constructii, momentan pe toate celelalte platforme industriale dezafectate desfasurandu-se ample investitii imobiliare.
Terenul este inconjurat pe toate laturile lui de blocuri de locuinte aceasta facand cu atat mai mult ca ideea de parc sa fie una dezirabila, prezenta unui parc in zona fiind la cel mult 1km respectiv 10-15 min de mers pe jos din directia a sase cartiere: Florilor, Garii, Scriitorilor, Craiter, Centru civic, Astra(partial).

Al cui este terenul in acest moment?
Suprafețe:
Parcela Lubrifin: 91.887 mp – PEGASUS REAL ESTATE SRL BRASOV
Parcela IUS: 61.515 mp – S.C. BRAŞOV IMOBILIARA S.R.L., CU SEDIUL ÎN BUCUREŞTI, CIF:18187301
Parcela Lemexin: 40.146 mp – SC MASTERANGE IMOBILIARE SRL BUCUREŞTI
Total: 193.548 (19,35 ha)
Kaufland a cumpărat 12.713 mp din parcela IUS, conform presei, cu 300 euro/mp (http://www.bizbrasov.ro/…/germanii-de-la-kaufland-au-cumpa…/)

Mentiune1: Dezvoltatorul imobiliar SC Masterange Imobiliare ce doreste sa construiasca un ansamblu comercial pe vechiul amplasament al SC Lubrifin, SC IUS şi SC Lemexim a constatat in urma excavaţiilor efectuate că solul este poluat în profunzime cu produse petroliere.
Intentiile dezvoltatorului privind acest teren au fost prezentate si in presa locala in anul 2018: http://www.bzb.ro/…/tiriac-demareaza-lucrarile-de-construct…
Mentiune2: Daca achizitia terenului nu se poate face decat cu bani de la buget(local sau national) amenajarea parcului sau decontaminarea solului poate fi finantata exclusiv din bani europeni.
Investiția intr-un parc central este o șansă unică în dezvoltarea sănătoasă a Brașovului cu finanțare prin credit pe zeci de ani, recuperabili și cu o taxa de solidaritate pt mediu sănătos de 1 euro/an pt 200.000 de locuitori și 10 euro/an/societate comerciala. Oricum, la un excedent bugetar de 100 mil euro in 2019, partea financiara ar fi cea mai mica problema.

Brașov. Tu vrei? „Vrem parc în zona IUS-Lubrifin-Lemexim: In primul rand trebui sa va aduc la cunostinta faptul ca Brasovul, contrar parerii generale, sta cel mai prost din tara la numarul de mp/cap de locuitor de spatii amenajate cu destiantia parc, respectiv ...” 2

Care sunt abordarile posibile pentru ca acest teren sa ajunga sa fie amenajat drept parc?

1⃣Expropriere Legea 255/2010-privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.
– scenariul ține de strict de voința politică, argumente in favoarea priectului: situatia actuala privind suprafața de spatiu verde pe cap de locuitor din municipiu, trebuie avut in vedere că in Brasov nu se respectă normele in vigoare(nationale si europene). Scenariul necesita un raport de specialitate la comisia de urbanism din cadrul primariei.

2⃣Negociere directă cu proprietarii. Necesita HCL care aprobă demararea procesului de negociere.
– o propunere de Hotarare de Consiliu Local(HCL) poate fi initiata chiar si de catre locuitorii municipiului, conform legii sunt necesare semnaturile a 5% din populatia cu drept de vot din municipiu pentru a introduce o HCL pe ordinea de zi a unei sedinte de CL. Pentru populatia cu drept de vot din Brasov asta inseamna 13-14 mii de semnaturi.

3⃣Investitie Privata prin care să se facă centru/parc de agrement din bani privati, fara aportul autoritatilor locale.(cel mai putin probabil scenariu)

Care sunt beneficiile?
Zonele verzi reprezinta o conditie indispensabila unei vieti citadine normale, atât prin rolul estetic, cât si prin oportunitatile pe care le ofera pentru agrement si petrecerea timpului liber. De asemenea, au un rol important în atenuarea poluarii mediului (neutralizeaza unii poluanti, filtreaza pulberile în suspensie, reduc nivelul de poluare fonica), în regularizarea temperaturii si umiditatii aerului.
Putem spune deci ca beneficiile sunt multiple, acestea ducand la cresterea caliatii vietii a miilor de locuitori din imediata apropiere(dar nu numai).

Analiza spatiilor verzi in municipiul Brasov si Zona Metropolitana.

Între datele statistice cu privire la spatiile verzi furnizate de INS si de alti actori (autoritati publice locale, APM etc.) exista unele diferente legate de metodologia de determinare a acestora (de ex. includerea sau nu a spatiilor cu destinatie sportiva, a cimitirelor, a terenurilor libere etc.)
Principalele categorii de spatii verzi din perimetrul construibil sunt:
• spatii verzi cu acces nelimitat;
• spatii verzi publice si de folosinta specializata;
• baze de agrement;
• complexe si baze sportive;
• spatii verzi cu acces limitat din incinta unor institutii;
• spatii verzi abandonate (neincluse în registrul spatiilor verzi);
• suprafete plantate din curtile particulare.
Cu toate aceste vom lua in calcul doar spatiile verzi cu destinatie parcuri.

Suprafata spatiilor verzi în localitatile urbane din Zona Metropolitana Brasov ha/per capita in anul 2014:
-Brasov 146.0 ha, respectiv: 5 mp/loc 
-Codlea 42.0 ha, respectiv: 16 mp/loc
-Sacele 4.0 ha, respectiv: 1.1 mp/loc
-Ghimbav 6.0 ha, respectiv: 10.2 mp/loc
-Predeal 4.0 ha, respectiv: 7.6 mp/loc
-Râsnov 16.0 ha, respectiv: 9.2 mp/loc
-Zarnesti 62.0 ha, respectiv: 23.2 mp/loc
Sursa: Anuarul teritorial al judetul Brasov 2009 – 2014
Mentiune* Suprafata spatiilor verzi în localitatile urbane din Zona Metropolitana Brasov a fost constanta în perioada 2009 – 2014, conform datelor INS.

Parcuri in Municipiul Brasov:

• Parcul central “Nicolae Titulescu”: este amplasat în centrul orasului, pe Bulevardul Eroilor, si cuprinde locuri de joaca pentru copii (leagane, tobogane, groapa cu nisip, etc.), banci, monumente statuare (Nicolae Titulescu, Cincinat Pavelescu, St. O. Iosif) si o fântâna arteziana. De mentionat ca acest parc se doreste a fi excavat pentru a se construi o parcare subterana dupa care stratul vegetal se va pune la loc odata cu arborii(!).

• Parcul Magnolia, din centrul Civic. Pe lânga spatiile de joaca pentru copii, aici sunt amenajate si zone pentru activitati sportive: un teren de baschet si un spatiu dotat cu rampe speciale pentru skateboard-uri. Nu stiu in ce masura acest spatiu poate fi considerat cu adevarat parc avand in vedere putinii copaci.

• Parcul de la baza Tâmpei: dispune de urmatoarele dotari: teren de baschet, spatii de joaca pentru copii, leagane, groapa de nisip. Promenada de la baza Tâmpei reprezinta una dintre zonele agreate de turisti si de localnici având alei umbrite, banci, un chiosc pentru fanfara si sursa de apa potabila.

• Parcul Gheorghe Dima, din apropierea Colegiului National “Andrei Saguna”: dispune de urmatoarele dotari: spatiu de joaca pentru copii (balansoar, leagane, tobogan), banci, sursa de apa potabila.

• Parcul Ina Schaeffler din Livada Postei, cu spatii de joaca special amenajate.

• Parcul Tractorul: dispune de vegetatie, patinoar, banci si locuri de joaca pentru copii. In arealul acestui parc se doreste extinderea cladirilor care deservesc complexul sportiv dar si taierea celei de a treia benzi pentru largirea strazii 13 Decembrie.

• Parcul din Noua este situat în cartierul Noua, la marginea de sud-est a Municipiului Brasov, fiind înconjurat de padure, beneficiaza de o zona de picnic si un lac de agrement, in imediata apropiere se afla Gradina Zoologica si Parc Aventura(privat). Este probabil singurul spatiu din Brasov care se poate numi parc in adevaratul sens al cuvantului.

Previous Story

Mutați de urgență la Brașov de frica urșilor! Familia preşedintelui CJ Harghita s-a refugiat la Braşov. „Pentru zilele astea (în care lipsesc) le-am dus (persoanele feminine din familie) în Brașov, la rude… mai ales cu un bebeluș de doar câteva săptâmăni”

Next Story

Brașov. S-a eliberat avizul pentru pistele de mountain-bike din Poiană. 15 km de piste