Allen Coliban: „Brașov, în direcția greșită! …Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Oradea au format “Alianța Vestului”, cu scopul de a …”

Last Updated on februarie 19, 2019 Brașovul a făcut alianță cu Bucureștiul și Constanța, Clujul a făcut cu Oradea, Arad și Timișoara. Două alianțe total diferite. Brașovul a intrat în alianță cu orașe conduse de PSD, Clujul cu orașe conduse de primari PNL. Senatorul USR Allen Coliban spune că alianța Brașovului nu este neapărat rea dar momentul este unul foarte prost ales.

Pe Facebook, Allen Coliban a scris: „⚠️ Brașov, în direcția greșită! ⚠️
Apropierea Brașovului de Constanța și de București și dezvoltarea unor proiecte comune este, la prima vedere, o inițiativă interesantă. Raportată la context, la realitate și la perspective, însă, ridică multe semne de întrebare.
Allen Coliban: „Brașov, în direcția greșită! ...Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Oradea au format “Alianța Vestului”, cu scopul de a ...” 1

1️⃣ Contextul.
Marile centre urbane, Bucureștiul și așa-numiții “poli de creștere” (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara) sunt motoarele de dezvoltare urbană a României. Strategia pe termen mediu și lung prevede alocări importante de fonduri europene în această direcție, fonduri pentru care fiecare dintre municipiile menționate nu trebuie să se bată cu nimeni. Tot ce trebuie să facă este să elaboreze o strategie de dezvoltare proprie, coerentă, cu o listă de proiecte pentru care să solicite finanțare.

Bani, așadar, sunt. Problema se pune dacă există și o VIZIUNE care să asigure o dezvoltare coerentă

2️⃣ Modelele de dezvoltare.
Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Oradea au format “Alianța Vestului”, cu scopul de a dezvolta proiecte comune. Sunt patru primari care au dovedit pricepere atât în atragerea de fonduri europene, cât și în a coagula o viziune de dezvoltare pentru orașele lor. Îi unește și nivelul politic, fiind cu toții liberali.

Bucureștiul lui Firea este un oraș blocat în probleme, cu un primar incapabil să le rezolve: trafic, transport public, termoficare, salubritate, infrastructură, calitatea aerului. Proiectele lui Firea au fost kitschuri, festivisme și ilegalități cu scopul de sifonare a banului public (“firmele de casă”, desființate în instanță de USR).

Constanța s-a remarcat prin megalomania și prost-gustul lui Mazăre și sub Făgădău își continuă declinul. Lipsă de viziune, lipsă de proiecte, corupție – Mazăre a fugit de pușcărie în Madagascar, Făgădău are și el un dosar la DNA. Probleme de infrastructură, probleme pe piața muncii, străzi neasfaltate, dezvoltări imobiliare fără cap, parcuri insuficiente.

La nivel politic, Bucureștiul și Constanța sunt unite de „politica hoției” PSD. Nu au viziune, au probleme majore, au primari incapabili.

Avem două modele de dezvoltare. De fapt, avem doar unul.

3️⃣ Brașovul.
Din păcate, Brașovul are prea multe în comun cu “zona roșie” a orașelor-problemă. Nu mă refer aici la “legăturile periculoase” în plan local ale primarului Scripcaru cu PSD-ul. Nici la dosarele aflate în atenția DNA. Mă refer la problemele reale ale cetățenilor – calitatea aerului, traficul, transportul în comun, suprafața insuficientă de spații verzi, dezvoltările imobiliare fără cap, străzile neasfaltate din cartierele noi etc. Probleme rămase fără soluții.

Fiecare punct din enumerările făcute are în spate o discuție amplă, care ar trebui purtată în spațiul public. Brașovul duce lipsa unor dezbateri reale cu privire la viitorul său, dezbateri care au scos din dezmorțire orașe precum Oradea sau Cluj-Napoca. Ar fi primul pas pentru a contura ceea ce îi lipsește Brașovului cel mai mult – o VIZIUNE, o strategie de dezvoltare coerentă.

Da, ne mândrim că avem cel mai frumos oraș din România. Da, avem giratorii și panseluțe. Da, avem nevoie de mai mult. Și este trist că în loc să învățăm din experiența utilă a altora, noi facem coaliții politice păguboase, cu primarii incompetenți ai României.

Primarul Brașovului a ales direcția greșită!”

Previous Story

Brașov. Medicul Dan Grigorescu, despre noul Spital Clinic Regional:  „O piatră de hotar! Încă una! 2019. 19 februarie. După aproape 3 ani și 5 luni și mai exact după 1244 de zile, proiectul pe care inițial l-am imaginat mai simplu …”

Next Story

Brașov. Radu Hossu: „Aștept să fiu convins că nu-i adevărat …în ultimul timp îmi vine lumea cu rezervoare sparte, mai ales din Răcădău …pur și simplu s-a reînceput furtul de combustibil din rezervoare. Eu mirat, îi spun că …”