Senatorul Allen Coliban: „Despre duhoarea din Brașov. Mituri și certitudini. În Brașov pute. Un lucru cunoscut până nu demult doar de locuitorii câtorva cartiere (îndeosebi Triaj, Craiter și Bartolomeu), a ajuns zilele acestea să fie resimțit de majoritatea brașovenilor. În Brașov nu pute de azi, de ieri, ci de ani buni. Calcul simplu…”

Last Updated on noiembrie 16, 2018 Senatorul Allen Coliban (USR) a venit cu no detalii după ce în oraș a început din nou să pută. Și nu doar de la găinațul de pasăre dat pe un teren de lângă Brașov.

Senatorul Allen Coliban: „Despre duhoarea din Brașov. Mituri și certitudini.
În Brașov pute. Un lucru cunoscut până nu demult doar de locuitorii câtorva cartiere (îndeosebi Triaj, Craiter și Bartolomeu), a ajuns zilele acestea să fie resimțit de majoritatea brașovenilor.

Senatorul Allen Coliban: „Despre duhoarea din Brașov. Mituri și certitudini. În Brașov pute. Un lucru cunoscut până nu demult doar de locuitorii câtorva cartiere (îndeosebi Triaj, Craiter și Bartolomeu), a ajuns zilele acestea să fie resimțit de majoritatea brașovenilor. În Brașov nu pute de azi, de ieri, ci de ani buni. Calcul simplu...” 1

În Brașov nu pute de azi, de ieri, ci de ani buni. Intensitatea mirosului a crescut de la an la an. În februarie 2018 am făcut o interpelare la adresa Ministerului Mediului, solicitând efectuarea de măsurători și determinarea sursei mirosurilor ce se resimțeau puternic în zonele Triaj și Craiter.
În răspunsul primit în martie 2018, Ministerul Mediului indică drept “sursa cea mai probabilă” a mirosului depozitul de deșeuri Fin-Eco. În același răspuns menționează că Fin-Eco este în procedură de revizuire a autorizației de mediu pentru Celula 3, documentația fiind depusă în octombrie 2017. Și că APM nu are instrumente de măsură adecvate, se bazează pe ceea ce măsoară și transmite operatorul economic (între timp se pare că au primit).

Dezbaterea publică pentru revizuirea autorizației integrate de mediu a avut loc joi, 8 noiembrie 2018. Adică la mai bine de un an de la depunerea documentației, așa cum indică datele oficiale.
Foarte important este că din aceste dezbateri s-a tras o concluzie: că sursa mirosurilor ESTE activitatea celor de la Fin-Eco și că prin noua autorizație de mediu sunt obligați să închidă Celulele 1 și 2. Și că au doi ani de zile la dispoziție să o facă.

Calcul simplu: 10 ani de emisii necontrolate de gaze în aerul pe care îl respirăm. Plus 1 an de tărăgănări de când au fost depuse documentele. Plus încă doi pentru închidere. Cred că putem vorbi despre o culpă comună aici – nici cei de la Fin-Eco nu și-au făcut treaba, dar nici nu au fost stresați deloc de către autoritățile de mediu. Și nici de către Primărie.

Am remarcat printre reacțiile ulterioare și “fumigene”, căutarea altor cauze prezumtive pentru miros, care ar putea să producă o disipare a răspunderii până la punctul la care să fie greu de atacat vinovații în instanță. Inițial s-a menționat numele Kronospan, azi a apărut în presă și varianta cu firma care fertilizează terenuri în zona Ocolitoarei. Am remarcat o declarație a șefului Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv – “vântul aduce acest miros în Brașov – eu acum vin de acolo și se simte mirosul pe tot drumul”. Sunt curios dacă au existat și măsurători/determinări, altele decât nasul fin al domnului Paraschiv, care să fundamenteze concluzia aceasta. Mai sunt curios dacă au fost aplicate amenzi, dar nu din cele ușor desființabile în instanță. Mai ales că în 23 august 2018 același domn Paraschiv indica presei locale fix aceeași sursă a mirosurilor – fertilizările.

Nu zic că operațiunea de fertilizare nu poate contribui la agravarea unei situații deja extrem de grave. Zic doar că dacă fertilizările ar fi cauza principală, mirosurile respective s-ar simți pe perioade foarte clar definite dintr-un an, cele corelate cu perioadele de fertilizare. Ori, noi vorbim despre o situație continuă pe parcursul ultimilor ani de zile, nu de ieri, de azi. Vom vedea cum va evolua “fertilizarea” în perioada următoare, pentru că perspectiva pe care am primit-o la dezbaterea de joi a fost clară: încă doi ani cu duhoare.

Ce voi face eu săptămâna aceasta pe acest subiect:
* voi organiza o conferință de presă publică, pe 16.11.2018, de la ora 11:00, la Sediul USR Brașov – Bd 15 Noiembrie nr. 1, ap. 9-10, interfon 04. Toți cei interesați de subiect sunt invitați să participe
* voi cere oficial APM măsurători al nivelurilor de hidrogen sulfurat (H2S) din zonă, precum și studii de dispersie și harta privind dinamica curenților de aer
* voi cere Gărzii de Mediu informații privind măsurile luate. Atât acum, cât și în august
* voi încerca să aflu mai multe detalii referitoare la existența, legalitatea, calendarul și perspectivele viitoare ale acțiunilor de fertilizare apărute azi în presă

Ce poți face tu:
* înscrie-te în grupul celor care iau atitudine împotriva poluării olfactive din Brașov, ajuns deja la peste 600 de membri – https://www.facebook.com/groups/StopPoluariiBrasovVremAerCurat/
* semnează petiția pe care o vom înainta la finalul acestei luni autorităților, ce s-au dovedit până acum incapabile să rezolve problema – https://www.petitieonline.com/aercuratbrasov”

La tine în cartier pute?

Previous Story

Brașov. Mecanic de locomotivă devenit erou. Ce a făcut când 2 urși au apărut în fața trenului

Next Story

Brașov. Criminalul monstru care și-a ucis soția, fata și băiatul a primit o primă condamnare, pentru consum de droguri