Poiana Brașov. Primăria amenință cu închiderea hotelurile și restaurantele din cauza gunoaielor

Last Updated on noiembrie 5, 2018 Operatorii din Poiană care nu încheie contracte de salubrizare riscă să rămână fără autorizație de funcționare. Dacă nu vor raporta corect cantitățile, Consiliul Local va primi o propunere de hotărâre de stabilire a unei „norme minime“ de gunoi pentru agenții economici, în funcție de specificul și amploarea activității pe care o desfășoară.

În urma campaniei de curățare a lacului din Poiana Brașov din luna septembrie, când în apă s-au găsit tot felul de deșeuri – de la gresie, faianță, moloz, la mobilier vechi și saltele – Municipalitatea și operatorii de salubritate din Brașov au început o monitorizare pentru a vedea modul în care operatorii economici din stațiune gestionează problema deșeurilor. S-au descoperit unități de cazare și restaurante care nu au contracte pentru preluarea deșeurilor sau produc gunoi cât o gospodărie normală sau cât un chioșc de cartier.

Poiana Brașov. Primăria amenință cu închiderea hotelurile și restaurantele din cauza gunoaielor 1

Monitorizarea a relevat că 23 de societăţi comerciale nu au contracte de salubrizare, la care se adaugă alte 18 PFA-uri și intreprinderi individuale.

Dintre cele 23 de societăţi comerciale, 9 deţin câte o unitate de cazare, o a zecea deține două pensiuni, deci 11 unități de cazare din Poiană nu au contracte de gunoi. Cinci dintre acestea au chiar și restaurante, la care se adaugă alte patru restaurante și baruri.

Tot între cele 23 de societăți comerciale fără contracte de salubrizare se află șapte magazine/farmacii/unități de alimentaţie publică și două care comercializează produse meșteșugărești.
În categoria PFA-urilor și întreprinderilor individuale fără contract de salubrizare intră 18 agenți economici, dintre care 13 comercializează produse meşteşugăreşti, patru au activităţi de cazare și unul comercializează fructe de pădure.

Nici cele 72 de societăți comerciale din Poiana Brașov care au contracte la unul dintre cei doi operatori de salubrizare nu sunt lipsite de surprize, cantitatea de deșeuri declarată de unii fiind chiar mai mică decât cea plătită de o persoană fizică.
„Unii au declarat că în acest an nu au produs nici măcar un metru cub de gunoi, deși vorbim, de exemplu, de un restaurant și un hotel în această situație. Există și situații în care o unitate de cazare declară că a produs mai puțin decât o persoană fizică. Mai precis, un hotel de 26 de camere a produs în medie, jumătate de metru cub de gunoi pe lună, cam cât o familie normală de la bloc. Aceeași cantitate a produs-o, în schimb, un chioșc“, declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, într-o conferință de presă.

O unitate de cazare de stat, cu 51 camere, a declarat că a produs 37,66 mc/lună, în timp ce un hotel particular, cu o capacitate mai mult decât triplă – 185 de camere, a declarat că a produs 54,76 mc/lună, fără a lua în calcul și ceea ce au produs restaurantele. Alt hotel cu 212 camere a produs 121 mc/lună un hotel cu 30 camere – 4,5 mc/lună. O societate cu multe unități de cazare a declarat, de asemenea, 231 mc/lună, pe toate unitățile din portofoliu.

Concluziile monitorizării au determinat municipalitatea să încerce în primul rând o atenționare a celor în cauză, în urma căreia neregulile să fie remediate de bunăvoie. Dacă nu, măsurile pot duce chiar la închiderea activității.

„Celor care nu au deloc contracte, li se poate anula autorizația de funcționare și Poliția Locală poate solicita închiderea ulterior. Pentru cei care nu raportează corect, dacă nu își reglează situația, vom propune Consiliului Local ca pe viitor să introducă taxa pe o cantitate minimă de deșeuri, în funcție de sezon și cameră“, a precizat Sorin Toarcea.

Previous Story

România. Probleme? Audieri în dosarul care îi privește pe soții Iohannis

Next Story

Brașov. Concert Subcarpați la Kruhnen Musik Halle