Last Updated on noiembrie 16, 2018 Gara Brașov a rămas în administrarea ministerului Transporturilor chiar dacă Primăria a făcut mai multe demersuri pentru preluare. Cei de la București au lăsat Gara în paragină dar, cum vine Centenarul, s-auy gândit să schimbe un pic decorul.
Cei de la Antena 1 au făcut un reportaj pe această temă și au constat ceea ce constată fiecare brașovean care ajunge pe la Gară.
În anul Centenarului, avem prima gară tricoloră. Un drapel uriaş a fost lipit pe clădirea staţiei din Braşov, care ascunde probleme mult mai mari. Pereţii în paragină şi culoarele pline de gunoaie îi întâmpină zilnic pe călători. Pentru modernizări din temelii, nu s-au găsit bani. În schimb, noul decor a costat sute de mii de lei.
Un tricolor imens se întinde pe toată faţada Gării din Braşov. Este, de fapt, un autocolant lipit de la un capăt la altul al geamurilor, semn că 1 decembrie se apropie. Iar mizeria trebuie ascunsă.
În interior, s-a creat un decor nou, pentru a înveseli puţin peisajul. Tot cu ocazia Centenarului.
Și pereţii interiori ai gării din Braşov au fost tapetaţi cu imagini care ilustrează principalele obiective turistice din oraş, dar şi Castelul Bran.
Au pus tricolorul pe ea pentru aia 100 de ani, că alte modificări nu văd! Să pună o scară rulantă pentru dus la sala de aşteptare, sau o rampă să târâi trolerul după tine
O privelişte care nu le fură însă privirea călătorilor. Mulţi, revoltaţi de felul în care arată clădirea veche de mai bine de un secol. Ca să ajungă pe peron, oamenii trebuie să treacă printr-un pasaj măzgălit cu grafitti şi plin cu gunoaie.
„Am zugrăvit cum zugrăveam înainte bordurile înainte de 1 mai, cam acelaşi lucru s-a întâmplat. Doar o spoială, doar o zugrăveală, nu este nimic special, ar trebui să să lucreze la peroane, nu la cosmetizare”, spune un călător.
Şi braşovenii cred la fel. Tocmai de aceea, în urmă cu doi ani au iniţiat o petiţie pentru a salva gara. Nu s-a întâmplat nimic de atunci. Clădirea se află în administraţia CFR, iar primăria spune că încearcă de multă vreme să o preia. Are şi un proiect pentru transformarea gării în care ajung turiştii care iubesc muntele.
Un proiect mai amplu de amenajare, cu parcare subterană, pistă de biciclete, cu sistem park and ride, dar dacă gara nu va fi modernizată, atunci degeaba facem noi în afara gării şi înăuntru este ca în povestea cu gardul şi cu leopardul – Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov
Reprezentanţii CFR au transmis că lucrări au tot existat aici, în ultimele luni. 500 de mii de lei s-au cheltuit pentru decorarea Gării cu ocazia Centenarului, dar şi pentru reparaţii, igienizare ori refacerea unor pavaje.