(Last Updated On: November 7, 2018)

CFR are o strategie de a nu vinde bilete pentru trenuri ca tu să plătești prețul majorat direct în tren? Sau pur și simplu sunt incompetenți?

Donţu Otilia-Cristina este în Predeal:
„Troglodeala sau loteria biletelor de tren marca CFR Călători

În ziua de 4 noiembrie, în jurul urei 9,30, la casa de bilete din gara CFR Predeal, am solicitat 1 bilet pentru clasa a II-a până la București, pentru trenul IR473 (Budapesta K – București Nord). Casierița mi-a răspuns, după ce a consultat calculatorul, că nu mai au bilete. Atunci am cerut să-mi dea 1 bilet în picioare.

Brașov. CFR nu mai vinde bilete ca tu să cumperi la preț majorat în tren? Donţu Otilia: „Am solicitat 1 bilet pentru clasa a II-a până la București, pentru trenul IR473 (Budapesta K - București Nord). Casierița mi-a răspuns, după ce a consultat calculatorul, că nu...” 1

Mi s-a răspuns că pe acest tren nu se dau bilete în picioare. Am cerut atunci bilet la clasa I însă răspunsul a fost negativ și de această dată, spunandumi-se că nu sunt bilete de niciun fel nici la clasa I. Deoarece trebuia neapărat să ajung la București am decis să achit biletul în tren.

Ca atare, eu împreună cu o doamnă care se afla în aceeași situație cu mine, ne-am urcat în vagonul 425 în momentul în care a sosit trenul. I-am explicat controlorului situația în care ne aflam și mi-a eliberat un bilet în valoare de 61 lei, deci cu aproape 40% mai mult decât prețul normal al biletului (38 lei). M-am așteptat ca trenul să fie plin până la refuz de călători.

În schimb, am văzut că trenul era ocupat cel mult 40-50% din capacitate. Bănuiam că în stațiile următoare trenul va fi asaltat de călători însă nu s-a întâmplat nici asta, până la București trenul a rămas aproape gol. Am discutat cu cei din tren, atât cu cei care s-au urcat din Brașov cât și cu cei care s-au urcat în tren după stația Predeal și marea lor majoritate erau în aceeași situație ca si mine: li s-a spus că nu mai sunt bilete de niciun fel și li s-a sugerat să cumpere biletul (majorat) de la conductor.

Am întrebat pe conductor despre această anomalie – mi-a răspuns că de regulă biletele se eliberează doar până la 70% ocupare a locurilor (deci 30% locuri goale). Nu am înțeles care ar putea fi rațiunea acestei politici.

În gara București Nord m-am adresat doamnei de la Relații cu Publicul sesizând această disfuncționalitate. Doamna mi-a spus că primește nenumărate sesizări, de foarte multă vreme despre astfel de situații însă degeaba, situația tot nu se rezolva. Mi s-a dat de înțeles că nu are niciun rost să reclam căci lucrurile tot nu se vor rezolva. Am întrebat-o dacă as putea discuta cu vreunul din șefii dumneaei, mi-a spus că nu se poate.

Am mai întrebat dacă ar ajută să sesizez mass media despre situația existentă. Doamna de la Relații cu Publicul mi-a spus că a mai văzut asemenea situații relatate si pe Antena 1 și lucrurile tot nu s-au rezolvat. În fine, am întrebat dacă pot să primesc înapoi măcar banii pe care i-am achitat pe nedrept (61-38=23 lei) de vreme ce trenul AVEA locuri libere și am fost de fapt mințita de către salariații de la casele de bilete. Din nou, mi s-a spus că banii nu mi se pot înapoia.

Ce e de facut oameni buni? Am scris pe site la ei dar nu am primit nici un raspus la petitie!