Brașov: Brăţară cu buton de urgenţă pentru bătrânii singuri

Last Updated on noiembrie 9, 2018 Primarul George Scripcaru va propune Consiliului Local, în şedinţa din 15 noiembrie, un proiectul de hotărâre privind programul de teleasistenţă pentru persoanele vârstnice, prin implementarea programului „Butonul roşu“.

,,Având în vedere că în acest an celebrăm centenarul României, consider că este un moment bun să ne arătăm şi mai mult recunoştinţa faţă de cei în vârstă, care au contribuit la dezvoltarea acestui oraş şi a acestei ţări. Ţinând cont că vorbim de 100 de ani de Românie Mare, voi propune consiliului local ca 100 dintre cei mai vârstnici braşoveni să beneficieze, din acest an, de un program care le asigură persoanelor vârstnice posibilitatea de a-și păstra independența, dar și de a cere și primi ajutor de urgență atunci când este nevoie. Multe dintre aceste persoane, deşi poate unele au familii, petrec foarte mult timp singure.

Brașov: Brăţară cu buton de urgenţă pentru bătrânii singuri 1

Prin acest sistem, persoanele vârstnice pot solicita ajutorul printr-o simplă apăsare pe buton. În acel moment, un operator le răspunde şi identifică în ce constă problema acelei persoane. În cazul în care este ceva grav, anunţă imediat 112. Acest sistem va creşte siguranţa acestor persoane. În cursul anului viitor vom face o analiză a acestui sistem şi, în funcţie de rezultate, vom lua în considerare extinderea lui”, a declarat primarul George Scripcaru.

Proiectul presupune achiziționarea unui kit și a unui abonament lunar de teleasistență “Butonul Roșu” (https://butonulrosu.ro/) pentru 100 de persoane.
Valoarea proiectului este de maximum 78.900 de lei (39.300 de lei valoare kit + 39.600 de lei anual, abonamente butonul roşu şi telefonice). Cele 100 de kituri vor fi achiziționate o singură dată și vor fi puse la dispoziția celor 100 de persoane beneficiare pe termen nelimitat.

Kit-ul “Butonul Roșu” este format dintr-un telefon mobil cu taste mari cu iluminare, font mare, meniu simplu – destinat seniorilor și o brățară SOS rezistentă la apă ce permite conectarea la un număr predefinit în modul difuzor, astfel încât persoana să poată vorbi direct în brățară.
Abonamentul lunar “Butonul Roșu – prevenție” este de 18 lei/lună/persoană, ceea ce înseamnă 1.800 lei/lună pentru toate cele 100 de persoane.
Proiectul municipalității prevede și achiziționarea unor abonamente de telefonie mobilă (15 lei/lună/persoană; total 1.500 lei/lună), în cazul în care beneficiarii nu au abonament la o rețea de telefonie mobilă.

Beneficiarii vor fi aleși în ordinea vârstei, de la cel mai bătrân până la epuizarea celor 100 de locuri din proiect., având prioritate persoanele cele mai în etate.Pentru a fi eligibil, beneficiarul trebuie să aibă domiciliul în municipiul Brașov, să aibă un venit de sub 1.000 de lei/lună și să se afle în evidența Direcției de Asistență Socială Brașov.

Cum funcționează sistemul ?

Prin intermediul unei brățări tip ceas din silicon medical dotată cu un buton roșu de panică, rezistentă la apă și conectată wireless la un telefon cu taste mari, vârstnicii pot semnala o situație de urgență prin apăsarea butonului roșu. Semnalul este transmis automat către un Dispecerat (Dispeceratul Butonul Roșu există deja la nivel național și este dedicat acestui proiect), iar în funcție de complexitatea și gravitatea situației semnalate, dispecerul va iniția un protocol medical ce va indica acțiunile ce trebuie întreprinse (ex: automedicație, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru serviciu ambulanță, etc.).

Previous Story

Foto Brașov. Adrian Veştea: „Un gest impresionant al reprezentanților Habitat for Humanity România și Engie România pentru Centrul Hospice Casa Speranței Brașov: sediul Hospice a fost reabilitat și eficientizat energetic, printr-o investiție în valoare de 200.000 de euro. De 26 de ani, Hospice …”

Next Story

1.500 de lei pentru fiecare nou-nascut din Brașov