Last Updated on octombrie 18, 2018 Timid, Brașovul se întoarce la transportul mai ecologic. Primăria va primi prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale 26 de troleibuze noi. Urmează reintroducerea tramvaiului?
În caietul de sarcini pentru achiziţia de către Ministerul Dezvoltării Regionale a 26 de troleibuze noi pentru Braşov au fost precizate şi liniile pe care acestea vor circula, rutele fiind propuse de municipalitatea braşoveană.
Mai exact, cele 26 de vehicule articulate (cu o lungime de 18 m) vor înlocui autobuzele diesel de pe liniile 1 (Triaj – Livada Poştei), 2 (Rulmentul – Livada Poştei), 6 (Saturn – Livada Poştei) şi 31 (Valea Cetăţii – Livada Poştei), revenindu-se astfel la situaţia din urmă cu mulţi ani, potrivit bzb.ro.
Conform aceluiaşi document, dintre cele 26 de troleibuze, 6 vor fi alocate pentru linia 1, 3 pentru linia 2, 10 pentru linia 6 şi 7 pentru linia 31.
Primarul Braşovului, George Scripcaru a precizat că principalul motiv pentru care au fost alese cele patru linii este că, în mare, pe străzile pe care vor circula noile troleibuze există fire electrice. De asemenea, edilul a precizat că „cele patru linii au fost stabilite şi în urma analizelor de trafic.
Prin introducerea noilor troleibuze se va îmbunătăţi confortul şi siguranţa călătorilor dar şi frecvenţa de succedare şi capacitatea de transport oferită călătorilor. De asemenea, odată cu scoaterea autobuzelor diesel de pe cele 4 linii, vom reduce şi poluarea în zona centrală a oraşului”, a explicat primarul Braşovului, George Scripcaru.
Pe porţiunile unde nu există fire de contact (tronsonul Ceasul Rău – Livada Poştei şi retur până la Patria), troleibuzele vor merge „pe baterii”, având în vedere că vor fi dotate cu acumulatori ce permit o autonomie de la reţeaua de alimentare de minim 5 kilometri, iar distanţa ce o au de parcurs cu captatoarele lăsate este de aproximativ 3 km.
Troleibuzele vor avea o capacitate de transport de minim 120 persoane din care minim 40 pe scaune (calculată la 0,125 mp/călător în picioare), iar accesul călătorilor se va putea face prin 4 uşi, fiecare dintre ele cu o lăţime minimă de 1,2 m.
Pentru asigura confortul călătorilor, vehiculele vor fi dotate cu instalaţii de aer condiţionat, reţea wi-fi şi „priză USB” pentru încărcarea telefoanelor mobile.
În situaţia în care se va aproba finanţarea europeană, Braşovul va plăti 2% din valoarea eligibilă a contractului.