Brașov: Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular

Last Updated on octombrie 30, 2018 Primarul George Scripcaru a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare la fostul cinematograf Popular. Acest imobil face parte dintr-un proiect mai amplu de readucere în viaţa culturală a oraşului a fostelor cinematografe.

Primul care a intrat în acest proiect este fostul cinematograf Patria, care a devenit sală de concerte şi cinematecă, după care, în luna iulie s-a semnat contractul pentru fostul cinematograf Modern, iar în septembrie, pentru Astra.

Brașov: Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular 1

,,Mă bucur că am ajuns în această etapă în care, deja, la Modern şi Popular au început lucrările de reparaţii, iar la fostul cinematograf Astra şi la fosta clădire Bancorex, (de pe str. Michael Weiss, colţ cu Republicii, n.n.) suntem în faza de proiectare, cu promisiunea din partea contractanţilor că până la sfârşitul anului vor începe lucrările.

Consider că pentru a putea dezvolta viaţa socială şi culturală a unui oraş este necesar nu numai să finanţezi instituţiile de cultură şi proiectele culturale – ceea ce noi facem prin alocare de fonduri bugetare şi prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale – ci trebuie să asiguri şi infrastructura necesară. Prin aceste investiţii încercăm să creăm o serie de centre de petrecere a timpului liber în cât mai multe zone ale oraşului.

Avem sală de concerte şi cinematecă la Patria, vom avea, la Modern, un centru cultural dedicat în principal copiilor, iar Popularul sper să devină un punct de atracţie pentru ceea ce înseamnă industria de spectacol“, a spus George Scripcau, primarul Municipiului Braşov.

Brașov: Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular 2 Brașov: Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular 3 Brașov: Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular 4

Clădirea va fi reabilitată complet, începând de la structura de rezistență și până la finisaje și dotări. În urma reabilitării, clădirea va deveni un centru cultural multifuncțional, cu cinematograf, sală de spectacole (inclusiv pentru teatru interactiv) sau sală de dans sportiv ori de societate pentru un public de 175 de persoane. Vor fi posibile de asemenea prezentări de modă, organizarea de festivități sau recepții cu ring de dans și scenă, organizarea de evenimente mondene etc.

Proiecţia filmelor din cinematograf se va putea face atât în interiorul sălii, cât şi în exteriorul acesteia, cu ajutorul unor ecrane mobile şi a aparatelor de proiecţie aferente. În exteriorul clădirii va funcționa și o terasă, care, în funcţie de eveniment, poate deveni o scenă în aer liber, pe fundalul căreia se pot face proiecţii, care pot fi vizualizate din toată zona cuprinsă între terasă şi pârâul Graft, fapt care va ajuta la organizarea de evenimente și festivaluri în aer liber.

Lucrările sunt realizate de SC Romconstruct Group SRL Ploieşti, iar valoarea contractului este de 7.8 milioane lei (inclusiv TVA), finanțarea fiind asigurată exclusiv din bugetul local. Termenul de finalizare este luna octombrie 2020.

Imobilul amplasat pe strada Mureşenilor nr.7, care în prezent are acces din Aleea după ziduri, a fost construit în 1911 şi a avut încă de la început o utilizare culturală: amenajată pentru întâlnirile meşteşugarilor şi folosită pentru expunerea obiectelor acestora, este cunoscută şi sub numele de Casa Meşteşugarilor.

În perioada comunistă, imobilul a fost transformat şi amenajat pentru funcţiunea de cinematograf, devenind “Cinema Popular”. După revoluție a mai fost închiriată către diferiţi beneficiari, care au modificat gradenele şi scena prin amenajări suplimentare, care nu au afectat însă structura clădirii inițiale. La fostul Cinema Astra (Str Lungă nr 1), contractul a fost încheiat la mijlocul lunii septembrie.

Până la sfârșitul anului se va finaliza proiectarea, iar termenul de execuție este de 24 de luni. Valoarea contractului este de 8,9 milioane lei, inclusiv TVA. Pentru clădirea de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss, contractul a fost semnat pe 30 iulie anul acesta, la valoarea de 15,85 milioane lei inclusiv TVA. Proiectarea va fi gata la mijlocul lunii viitoare, iar lucrările sunt prevăzute pe o perioadă de 24 de luni. Ca și în cazul fostului “Popular”, și la celelalte clădiri fondurile sunt asigurate din bugetul local.

Previous Story

Accident Brașov. Doi muncitori au căzut de la 4 metri, de pe o schelă. Au fracturi deschise la picioare.

Next Story

Aeroportul Brașov. O nouă fază, importantă, licitația pentru Terminal. „Va fi alcătuit din subsol, parter și un etaj. La subsol va fi fluxul de bagaje, parterul va fi destinat zonelor de check-in şi spaţiilor comerciale – în dreapta, şi zonelor de sosiri – în stânga, cu trei benzi de bagaje. La etaj vor fi fi…”