Brașov. Cruce pe Tâmpa „ca pe Caraiman” și o capelă în faţa grotei de la platforma de belvedere. Se transformă Tâmpa într-un munte religios?

Last Updated on septembrie 27, 2018 Consilierii PSD doresc să transforme muntele Tâmpa în loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși. Marius Bunghiuz, consilier local PSD a prezentat ieri o propunere a Protopopiatul Braşovului: un paraclis în faţa grotei de la platforma de belvedere şi montarea unei cruci „ca pe Caraiman” pe Vârful Tâmpa.

Mai exact, social-democratul a anunţat că „Mitropolia Ardealului solicită concesionarea unei suprafeţe de aproximativ 70 de metri pătraţi, pentru amenajarea unui paraclis ortodox. Fiind vorba de o arie protejată, va fi nevoie de mai multe avize şi autorizaţii”. De asemenea, ca argument în favoarea proiectului el a invocat faptul că „toţi suntem ortodocşi”, uitând că în Consiliul Local sunt aleşi de alte confesiuni, dar şi faptul că nici primarul Braşovului, George Scripcaru, nu este ortodox, informează bzb.ro.

Brașov. Cruce pe Tâmpa „ca pe Caraiman” și o capelă în faţa grotei de la platforma de belvedere. Se transformă Tâmpa într-un munte religios? 1

Altarul paraclisului (o capelă mică), ar urma să fie în grotă, iar construcţia ar urma să aibă o formă octogonală, cu laturile de aproximativ 2,5 m, generând o amprentă la sol de 43,75 mp. Paraclisul ar urma să fie dotat cu un mic coridor de acces acoperit, ridicând astfel suprafaţa ocupată la aproximativ 50.00 mp.

„Ansamblul religios are în vedere şi instalarea unei cruci din metal ce urmează a fi montată pe stânca de deasupra «Peşterii Fecioarei» (pe vârful Tâmpei – n.r.)”, se mai arată în adresa amintită.

În aceste condiţii, Protopopiatul solicită Primăriei un teren acordarea unui teren de 60 mp – 70 mp pentru ridicarea unui paraclis pe platoul din faţa „Peşterii Fecioarei” şi, sus pe platoul stâncii de deasupra peşterii, a unui un teren de aproximativ 120 mp – 150 mp, pentru înălţarea unei cruci metalice. De asemenea, în document se menţionează că finanţarea pentru acest proiect urmează să fie obţinută de Protopopiat, împreună cu „organizaţiile partenere”.

„Menţionăm faptul că, în anul 2014, una dintre organizaţiile partenere a primit acord favorabil din partea instituţiei pe care cu onoare o conduceţi”, se mai arată în documentul transmis Primăriei Braşov.

Previous Story

Brașov: Noaptea Albă a Galeriilor invită brașovenii să parcurgă un traseu nocturn în compania artei contemporane

Next Story

Brașov. Pe 5 octombrie nu se fac cursuri în școli