Brașov: Începe colectarea selectivă în zonele de case. Se dau saci de gunoi gratuiți. Ce trebuie să faci

Last Updated on august 20, 2018 Începând de luna viitoare, primăria Brașov, împreună că cei doi operatori de salubrizare din cadrul Asocierii Comprest – BraiCata, lansează un proiect pilot de preluare a deşeurilor colectate selectiv direct de la populaţia care locuieşte la case.

Acțiunea se va desfășura în două cartiere ale Braşovului, Şchei şi Braşovul Vechi (având ca limite str. Stadionului, str.  Mihai Viteazul, str. Iuliu Maniu – de la intersecţia cu M. Viteazul -, str. N. Iorga, str. Crişan, str. Cloşca, str. 8 Martie, str. Carierei, inclusiv, şi străzile adiacente), informează RTT Brasov.

Brașov: Începe colectarea selectivă în zonele de case. Se dau saci de gunoi gratuiți. Ce trebuie să faci 1

Din data de 3 septembrie va începe, prin intermediul casieriilor celor doi operatori, distribuirea gratuită a sacilor, cu culori diferite, în funcţie de tipul de deşeu colectat (galben pentru plastic şi metal, albastru pentru hârtie şi carton, iar verde pentru sticle şi borcane).

Odată cu aceşti saci, fiecare cetăţean din cele două zone va primi şi un calendar cu zilele de colectare pentru fiecare tip de deşeu reciclabil.

Potrivit operatorilor de salubritate, colectarea deşeurilor de la populaţie se va face doar în zilele de sâmbătă, între orele 10.00-14.00, ceea ce înseamnă că la datele respective  cetăţenii vor trebui să scoată pe trotuar sacii cu deşeuri reciclabile până la ora 10.00. 

În cazul în care sacii primiţi de la operatori sunt insuficienţi, braşovenii pot lăsa la poartă deşeurile în saci transparenţi, astfel încât muncitorii firmelor de salubritate să ştie ce e în aceştia.

Preluarea sacilor se va face cu autospeciale dedicate colectării deşeurilor reciclabile. Toate deşeurile ridicate din faţa porţii vor ajunge la staţia de sortare, pentru că este nevoie de o selectare a acestora. De exemplu, în cazul PET-urilor, vor fi luate dopurile şi inelele de sub acestea. Apoi, PET-urile transparente vor fi separate de cele colorate, iar toate operaţiunile vor fi realizate manual. „Alte recipiente din plastic, cum sunt cele de la detergenţi, foliile de plastic, la rândul lor se pun separat, apoi se balotează şi abia apoi se predau reciclatorului. Şi în cazul hârtiei sau al sticlelor se face de asemenea o se separare”, a explicat Ion Mihai, reprezentant Comprest.

În funcţie de rezultatele acestui proiect pilot, Toarcea a afirmat că, de la 1 ianuarie  2019 municipalitatea ia în calcul extinderea colectării selective din toate zonele cu case din oraş.

În ceea ce priveşte cartierele de blocuri, reprezentantul municipalităţii a amintit că este în curs de derulare o licitaţie pentru concesionarea serviciului de colectare a deşeurilor menajere, apoi, în de comun acord cu noul operator va fi pusă la punct o strategie pentru colectarea selectivă.

Previous Story

Brașov. Cartier nou construit de Ion Tiriac, s-a obţinut certificatul de urbanism în vederea demarării lucrărilor de construcţie

Next Story

Brașov. Și vinerea e acum zi de nuntă. George Scripcaru: „Vârful va fi în perioada următoare când vor fi şi aproape 100 de căsătorii într-o zi. Din afara pare că e simplu, dar …”