Last Updated on iulie 5, 2018 Potrivit prietenilor, tânărul din Teliu va fi înmormântat astăzi. 31 de oameni sunt pe lista Agenţiei de Transplant şi spun că reuşesc să supravieţuiască doar cu ajutorul familiei. Vor avea și ei soarta lui Călin.
Angela Veina: „Dragi prieteni, astazi e o zi grea pentru noi toti. Tanarul Calin Farcas din Teliu, jud. Brasov, merge pe ultimul drum. Cu inima impietrita de durere il insotesc familia atat de incercata si toti cei care au fost prietenii lui dragi.
Multumim tuturor celor care au donat pentru el…pentru o clipa de speranta.
Vei ramane mereu in amintirea noastra Calinut draga! Sincere condoleante familiei indurerate.
Dumnezeu sa te odihneasca in pace, prieten drag!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a explicat care este diferența între „a fi membru al” Eurotransplant și „a avea acord cu” această instituție. Declarația vine în contextul în care Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani, a murit pentru că nu a putut să beneficieze de un transplant de plămâni pentru că România nu este membru al Eurotransplant, potrivit Digi 24.
Vlad Voiculescu a explicat cum „statul român l-a condamnat pe Călin Farcaș”.
„Dacă s-ar fi născut în altă țară ar fi fost bine. Avea nevoie de un transplant, care nu putea fi făcut la noi. A primit refuz de la spitalul Sfânta Maria, de la centrul de transplant în care am investit peste 5 milioane de euro. Ministerul Sănătății, în vremea lui Bănicioiu, a investit alte 5 milioane de euro. Centrul a reușit să facă până cum acum doar 2 transplanturi. Nu poate trata cazurile complexe. Trebuie să avem o relație cu un centru mare cu experiență”, a declarat fostul ministru al Sănătății.
„Transplantul pulmonar la Viena a început acum 29 ani. Pentru pacienții cu cazuri complexe trebuie să fie posibilitate, dacă te naști în România ești condamnat la moarte”, a precizat Vlad Voiculescu.
Fostul ministru al Sănătății a făcut o analogie pentru a clarifica care este relația României cu Eurotransplant.
„Înțeleg că un fost și un actual ministru au spus că există un acord cu Eurotransplant. Da, există un acord. De mulți ani încoace. Acordul acela este însă unul care rezolvă probleme punctuale, atunci când există bunăvoință de ambele părți.
Ca să explic plastic, voi asemăna Eurotransplant cu UE.
A avea “acord cu” echivalează cu posibilitatea pe care o aveam în anii ‘90 de a obține viză pentru a călători într-o țară din Europa, dacă acea țară avea#bunăvoința să îți acorde viza.
A fi “membru al” Uniunii Europene echivalează cu a avea #dreptul de a călători liber în orice țară din Europa.
PROBLEMA este că în transplant suntem unde era România în anii ‘90, și pentru că unor domni din transplant nu prea le plac regulile, ne țin pe toți în afara UE, la mila/bunăvoința altora.
Tot în aceeași analogie, Călin nu a primit viză. Iar viza aia ar fi putut însemna viața”, a explicat Vlad Voiculescu.