(Foto) Vacanta Brasov. A fost inaugurat tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran. Un lift duce turiștii la 30 de metri adâncime, la Tunelul Timpului

Last Updated on iunie 26, 2018 Vacanta Brasov. Marți dimineața a avut loc ceremonia de ianugurare a Tunelului Timpului de la Castelul Bran. A fost instalat și un lift, special proiectat pentru Castelul Bran, care deține un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire.

 Bran Castle Official: „Tunelul Timpului, copilul Castelului Bran, se naște astăzi din măruntaiele impunătorului edificiu. Dar, pentru a ajunge aici, a fost nevoie ca în urmă cu aproape 641 de ani, la 1377, când apare prima atestare documentară, niște oameni să sape în piatră un rezervor tradițional de apă, în interiorul fortăreței medievale.

vacanta brasov

(Vacanta Brasov)

Apoi, peste secole, în anul 1930, a trecut prin mâinile Reginei Maria care, împreună cu arhitectul Karel Liman, au decis că puțul fântânii este potrivit pentru a instala un lift acționat de un motor electric.

Astfel, alți oameni au săpat în piatră galeria orizontală, pentru a face posibilă legătura cu Parcul Regal, la poalele castelului. S-au așternut apoi întunericul, tăcerea și uitarea peste cele două galerii. Șaptezeci de ani mai târziu, o echipă multi-disciplinară a modelat o parte din piatra care dăinuie peste veacuri, martoră a evenimentelor istorice la răscrucea dintre țări și neamuri.

Între idee și materializarea acesteia au trecut aproape șase ani, șantierul fiind deschis abia în primăvara anului 2017.

(Foto) Vacanta Brasov. A fost inaugurat tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran. Un lift duce turiștii la 30 de metri adâncime, la Tunelul Timpului 1

Totul a început cu realizarea studiilor și expertizelor geotehnice, geomorfologice, ridicărilor topografice ale întregului parcurs existent, expertize tehnice ale stâncii fântânii, studii istorice, studii de marketing. Acestea, împreună cu ideea despre ce ar trebui să fie la final, au generat tema pe care v-o prezentăm astăzi.

Proiectarea a însumat aproximativ 7.000 de ore, realizate în cadrul unei echipe extinse, formată din peste 100 de oameni de diverse specialități: arhitectură, studii de rezistență, restaurare, instalații electrice, sanitare, termoventilații, precum și specialități tehnologice (liftul și structura IT).

Construcția unicat, sută la sută românească, a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiții deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale, deoarece geometria, atât a tunelului, cât și a domului, presupune secțiuni fără nici un fel de repetabilitate și un grad extrem de ridicat de dificultate în realizare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă de diverse durități, pentru a putea fi mărită secțiunea puțului și a tunelului orizontal.

(Foto) Vacanta Brasov. A fost inaugurat tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran. Un lift duce turiștii la 30 de metri adâncime, la Tunelul Timpului 2

(Vacanta Brasov)

S-au consumat 29.000 de ore de muncă, volumul total de săpătură fiind de 1900 metri cubi (echivalentul a 100 de tiruri) și s-au turnat 420 de metri cubi de betoane speciale (echivalentul a 100 de betoniere).

Astăzi, Tunelul Timpului trăiește, crește și se dezvoltă pe măsura inteligenței și creației pe care oamenii le-au transferat în tehnologie. Ceea ce poate oferi acum Tunelul Timpului în materie de spectacol media se poate scala, extinde, adapta odată cu apariția noilor tehnologii.

În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanție de 25 de ani de funcționare zilnică și deține un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire.

(Foto) Vacanta Brasov. A fost inaugurat tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran. Un lift duce turiștii la 30 de metri adâncime, la Tunelul Timpului 3

O provocare pentru proiectanți, care au fost nevoiți să găsească o soluție inedită pentru evacuarea de urgență: o trapă în tavanul cabinei și un mecanism electric de ridicat ce a fost montat în partea superioară a puțului. De asemenea, liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, senzori de fum, temperatură, umiditate, dar și senzori de detectare a gazelor. În cazul în care acestea se vor activa, cabina va fi direcționată spre stația superioară. Viteza de deplasare este flexibilă pentru a putea fi adaptată nevoilor și scenariilor media, iar în interiorul liftului s-au montat ecrane de ultimă generație, camere foto și video, făcând posibilă modificarea spectacolului media ori de câte ori se va dori acest lucru.

Pentru ca spectacolul multimedia să se materializeze, s-a conceput și realizat o expoziție multimedia interactivă prin integrarea unor soluții și concepte de tehnologie înaltă, de la servere și sisteme computerizate complexe, la arii de senzori, sisteme de automatizări, sisteme de acționări electrice, sisteme de comandă-control electronice, platforme, aplicații și soluții software. La care se adaugă un conținut inedit multimedia, animații, modelări și simulări tridimensionale.

(Foto) Vacanta Brasov. A fost inaugurat tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran. Un lift duce turiștii la 30 de metri adâncime, la Tunelul Timpului 4

Cifrele sunt elocvente: 20 de kilometri de trasee de cablu, peste 150 de senzori în întreg spectrul electromagnetic, 60 de servere și sisteme de control, 5 sisteme audio independente, 80 de canale de sunet comandabile, sisteme de iluminat inteligente, echipamente de efecte speciale (mașini de ceață, efecte de lumină), senzori de poziție, de prezență, de detecție a expresiei faciale, 120 de programe și aplicații software dedicate.

Un proiect sută la sută românesc unde și coloana sonoră a fost realizată de compozitori și editori de sunet din România (Adrian Sârbu, Alexandru Nucă și Raymond Manu), întreg conținutul fiind produs pentru Tunelul Timpului, pentru a descrie istoria și cultura Castelului Bran și a zonei geografice din care face parte. Spectacolul va fi monitorizat permanent, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, fiind operat de un sistem automat și supravegheat de inginerii de sistem.

(Foto) Vacanta Brasov. A fost inaugurat tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran. Un lift duce turiștii la 30 de metri adâncime, la Tunelul Timpului 5

Prin lansarea Tunelului Timpului, domeniul Bran crește paleta serviciilor pe care le oferă turiștilor care vin în Transilvania, la Castelul Bran, fascinați de istorie, de frumoasa poveste a Reginei Maria, dar și de mitul Contelui Dracula. Apare, astflel, un nou punct de atracție alături de Castel, de magazinele acestuia, de Parcul Regal și de Restaurantul Casa de ceai.

Previous Story

Vacanta Brasov. Pregătiri pentru Festivalul de carte și muzică Libris din Piața Sfatului

Next Story

(Foto) Accident Brașov: Doi copii și bunicii lor au fost răniţi după ce un copac s-a prăbuşit peste casa şi maşina lor