Last Updated on iunie 22, 2018 În perioada 1 iulie – 1 august în Grădina Cetăţii Râşnov va avea loc evenimentul „Vacanța altfel”, în cadrul căruia vor fi amenajate 220 de ateliere interactive, o instalaţie interactivă ”Povestea unui steag tricolor – 2018” şi va fi publicată cartea ”Povestea unui steag tricolor – 1918”.
Proiectul ”Vacanţa altfel” vizează implementarea unor activităţi într-o manieră ludică, de promovare a unor valori culturale locale într-un obiectiv de patrimoniu din România prin metodele educaţiei nonformale.
El se doreşte a fi o alternativă viabilă la petrecerea timpului liber pentru beneficiarii direcţi ai proiectului, prin participarea lor activă la ateliere şi instalaţii interactive, care au ca scop educaţia nonformală într-un spaţiu cultural şi promovarea valorilor de patrimoniu ale comunităţii, informează agerpres.ro.
La proiect pot participa pe lângă copiii din Râşnov şi cei care se vor afla în vizită la Cetatea Râşnov, pe parcursul lunilor iulie şi august.
Pentru instalaţia de celebrare a Centenarului ”Povestea unui steag tricolor -2018”, vizitatorii vor avea la dispoziţie un stand/o masă unde vor găsi bucăţi de material textil (dimensiune 20×30 cm) în cele trei culori ale steagului şi vor putea folosi o bucată de material pe care să scrie un mesaj pentru România şi pentru români cu ocazia Centenarului.
Vor putea apoi să lipească bucata de material pe panourile de lemn şi să îşi facă o poză tip selfie lângă steagul tricolor. Treptat acest steag va deveni din ce în ce mai mare şi va fi amplasat în dreapta şi în stânga Turnului Batory din Grădina Cetăţii astfel încât să fie vizibil pentru toţi vizitatorii.
”Estimăm un număr de minim 25 de persoane care vor participa în fiecare zi, adică aproximativ 1600 de persoane până la finalul proiectului ce vor acoperi aproximativ 96 metri de steag (48 metri lungime şi doi metri lăţime). Dat fiind profilul foarte divers al vizitatorilor, putem spune că rezultatul aşteptat este un steag tricolor realizat de români din toate colţurile României şi de cei aflaţi în concediu în România”, precizează organizatorii, potrivit sursei citate.
Cartea ”Povestea unui steag tricolor- 1918”, care va fi tipărită în 2.000 de exemplare, pleacă de la o întâmplare reală din 1918, petrecută într-un sat din Munţii Apuseni.
„Povestea este a unui steag inedit din Lupşa – Munţii Apuseni, făcut de femeile din sat într-o noapte pentru ca a doua zi, dis-de-dimineaţă să plece lumea, pe jos, către Alba Iulia, pentru a pecetlui Unirea din 1918. Steagul este inedit datorită culorilor, materialele textile folosite provenind de la toţi oamenii din acel sat. Am decis să folosim această întâmplare ca inspiraţie pentru activităţile de celebrare a Centenarului la Cetatea Râşnov din mai multe motive. povestea transmite o stare de sporit şi poate fi localizată oriunde în România; este un arc peste timp şi un model de spirit civic; creează o conexiune geografică şi un sentiment de apartenenţă la spaţiul românesc”, menţionează documentul citat.
Povestea a fost culeasă în 1980 de Ioan Ion Diaconu, cunoscut istoric şi om de radio în secolul trecut, fiind reprodusă în cartea ”Povestea unui steag tricolor-1918”.
Intrarea la toate activităţile din cadrul proiectului este gratuită.
„Proiectul contribuie direct şi concret la atingerea obiectivului programului Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, de îmbunătăţire a calităţii vieţii locuitorilor judeţului prin intermediul unor activităţi şi experienţe interactive, accesibile gratuit şi într-un context deosebit. Prin natura activităţilor propuse, proiectul contribuie la dezvoltarea ofertei culturale locale, adaugă o componentă educativă de promovare a istoriei naţionale şi a valorilor locale, creşte atractivitatea Cetăţii Râşnov (poate contribui la creşterea duratei de şedere a turiştilor în staţiune) şi creează un context creativ şi personalizat de celebrare a Centenarului Marii Uniri”.