Brașov. Update. Medicul Florin Orțan: Asistenta, pumnul, respectul … Mai simplu scris, o asistentă de la U.P.U. Brașov a fost dată, la propriu, cu capul de pereți pentru că a avut curajul de a sta zid în fața unui… pacient! Un pacient pus pe scandal, care voia să…”

Last Updated on iunie 17, 2018 Medicul cardiolog Florin Orțan a povestit ce s-a întâmplat cu asistenta dată cu capul de pereți de un tânăr din București la secția de Urgențe a Spitalului Județean.

Pe Facebook, medicul cardiolog Florin Orțan a scris: „Oare cui foloseste, sau mai exact, oare nu cumva foloseste cuiva?
Asistenta, pumnul, respectul
Era trecut de miezul nopții, al nopții trecute nu al vreuneia de care să-mi amintesc acum, brusc, doar de dragul de a vă scrie.

Brașov. Update. Medicul Florin Orțan: Asistenta, pumnul, respectul ... Mai simplu scris, o asistentă de la U.P.U. Brașov a fost dată, la propriu, cu capul de pereți pentru că a avut curajul de a sta zid în fața unui… pacient! Un pacient pus pe scandal, care voia să...” 1

Mai exact, 17.06.2018, undeva în jurul orei 01.45. La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean din Brașov era ca într-un adevărat furnicar. Cu sunete de ambulanțe SMURD, cu medici, cu asistente, cu infirmiere, cu brancardieri și, mai ales, cu pacienți.

Mulți pacienți din care, doar noaptea trecută, vreo 15 ajunseseră la U.P.U Brașov în urma unor agresiuni. Cu durerile lor, cu gemetele lor și cu dorința infinită a tuturor, nu doar a celor 15, de a le fi oprite suferințele.

Corect! Așa și trebuie să fie! Numai că, noaptea trecută, undeva în jurul orei 01.45, a avut nevoie de ajutor chiar unul dintre salvatori! Asta după ce, nici mai mult nici mai puțin, a văzut „stele verzi” la locul de muncă din cauza unui pacient pentru care și ea căuta leacul. Un pacient căruia cadrele medicale căutau să-i curme suferința.

Mai simplu scris, o asistentă de la U.P.U. Brașov a fost dată, la propriu, cu capul de pereți pentru că a avut curajul de a sta zid în fața unui… pacient! Un pacient pus pe scandal, care voia să plece din spital deși i se acordau îngrijiri medicale, și care, pe deasupra, mai era și amețit de aburii alcoolului.

Ca să nu plece netratat, ca să nu fie în pericol, asistenta a îndrăznit să-i stea în cale. Drept mulțimire, el, pacientul, a dat-o cu capul de zid, iar femeia a căzut la podea. Mai ceva ca în ringul de box! Și dacă are cineva impresia că e primul caz, eroare!! După gardă, de obicei, asistenta, mamă a doi copii, îi îmbrățișa, acasă, pe micuți. Astăzi n-a mai ajuns! E la Neurochirurgie! Cu traumatism cranian sever, cu hemoragie.

Și după ce vine acest episod, aici, la Brașov? După ce, zilele trecute, un… avocat, excepție a breslei sunt convins, a scris, fără o minimă verificare, pe o rețea de socializare, că un om a murit în Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov. E viu, pentru Dumnezeu, domnule avocat!

Și cu un astfel de tablou, întreb: cine și ce să mai creadă? Cadrele medicale ce să mai creadă? Pacienții, și ei, ce să mai creadă? Că se încearcă, așa, cumva, demonizarea sistemului public într-un mod concertat, într-un mod foarte bine gândit, într-un mod foarte bine controlat?

Prin prisma celor două cazuri care au pus pe jar în această săptămână nu doar Brașovul, cumplit de reale dacă-mi permiteți o astfel de exprimare, medicii, asistenții, infirmierele, brancardierii, toate cadrele medicale, și nu doar la cele din Brașov mă refer, riscă, într-o bună zi, să nu se mai întoarcă la casele lor, la copiii lor, la familiile lor…?!

Pe de altă parte, și poate cea mai importantă, se urmărește, așa, cumva, diminuarea încrederii în sistemul sanitar public românesc, în oamenii lui, în profesioniști? De ce? Cu ce scop?
În acest context, vă propun un scenariu: Este duminică, o mamă se simte rău, iar copilul îi spune că e cel mai bine să meargă la… urgență.

„Nu, copile, n-ai văzut că… se stă mult la coadă, nu te bagă nimeni în seamă la spital…Mori acolo pe coridor…. Mai bine… o lăsăm pe luni”. Atenție însă, oameni buni: și dacă luni e prea târziu, mult prea târziu chiar, ce facem?!

Eu și colegii mei, oameni înainte de doctori, am jurat așa: „(…) Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență. (…)” Și așa e, fără nicio excepție, în toată țara asta! Și pentru asta nimeni, în niciun mod, nu are voie să zdruncine nici încrederea pacientului în doctor, nici pe cea a doctorului în pacientul lui!

Totodată însă, dacă eu, medicul, sunt obligat să-i feresc pe toți pacienții de daună și violență, toata societatea, adica pacientii si pacientii mei virtuali, ar trebui să mă ferească tot de daună și violență. Nu știu cui îi convine, indiferent că e pacient, medic sau orice altceva, să vadă „stele verzi” puțin după miezul nopții…
Închei cu speranța că, de aici înainte, va guverna, și nu doar în domeniul sănătății, doar respectul dintre medic si pacient, intre credinta si vocatie in “dauna totala” al oricarui interes meschin.
Cu respect,
dr. Florin Orțan”

Previous Story

Brașov: Update. Asistentă rănită grav de un bărbat din București. Asistenta a fost internată la Secţia de neurochirurgie

Next Story

Autostrada Fantomă Brașov-Comarnic. „O poveste de Alex Tocilescu: „Cică România a vrut cândva, prin 2003, să facă o autostradă între Comarnic și Brașov, pentru că aparent era nevoie de una. Cu asta a fost însărcinat un oarecare domn Narcis Neaga. Ăla s-a apucat de treabă, da’ cumva nu i-a ieșit și a…”