Last Updated on mai 16, 2018 Marți, la Brașov, a avut loc o întâlnire extrem de importantă între autoritățile locale, reprezentanții BERD și ministrul Sănătății. S-a discutat încheierea unui acord cu Banca Europeană, garantat de ministerul Sănătății, pentru construcția spitalului regional.
Medicul Florin Orțan: „Spitalul Clinic Regional de Urgență din Brașov, cu cartea de drum în linie dreaptă!
Viitorul proiectului Spitalului Clinic Regional de Urgență din Brașov e pe mâini bune! Cum a început totul?
A început de la problema terenului unității sanitare. Se dovedește, acum, că am gestionat-o, în calitate de inițiator al proiectului noii unități medicale regionale, foarte bine și, iată, am și rezolvat-o! Unitatea medicală va fi construită pe o suprafață de 18 hectare, în cartierul Bartolomeu.
Spitalul Clinic Regional de Urgență din Brașov este al cincilea spital regional din programul actualei guvernări, alături de cele de la Iași, Cluj, Craiova și București. Brașovul a găzduit, marți, o întâlnire esențială pentru viitorul proiectului noii unități sanitare. Și nu oricum, ci cu gir londonez!
Practic, a fost pusă la punct aici, la Brașov, colaborarea dintre BERD și autoritățile locale, sub jurisdicție guvernamentală. Reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, veniți la Brașov tocmai de la Londra, vor semna, în următoarele două luni, un preacord cu privire la studiul de fezabilitate absolut necesar în cazul Spitalului Clinic Regional de Urgență din Brașov. Investiția se va derula printr-un parteneriat public-privat, iar experți ai BERD vor oferi și consultanță pentru acest proiect. Este nevoie însă, de toate forțele!
Nicio variantă de finanţare a proiectului nu este exclusă: fondurile europene, finanțarea de la Consiliul Judeţean, finanțarea de la Primărie sau împrumuturile garantate guvernamental de la instituţii de credit internaţionale.
Asocierea într-un singur proiect a autorităţilor locale şi a celor centrale garantează articularea armonioasă a autorizărilor şi diligenţelor de la nivel local cu cele de la nivel central. Ce vrem pentru brașoveni și nu doar pentru ei?
Un spital european cu șase etaje și un total de 900 de paturi, bloc operator cu 12 săli de operații, un centru de urgență, un heliport, o parcare etajată și o unitate proprie de pompieri. Eforturile guvernamentale sunt evidente! Ministerul Sănătății va susține, dacă fiecare dintre factorii responsabili se va implica în adevăratul sens al cuvântului, dotarea cu aparatură, dar se va ocupa necondiționat și de identificarea personalului medical de înaltă clasă. De ce? Pentru ca personalul medical, îndemnat nu o dată, în vremuri de tristă amintire, să părăseasă România, să nu-și mai dorească să treacă granițele.
Doar așa, cu un spital de nivel european, nu își va mai dori nici medicul, nici asistentul să-și caute de lucru în Europa. Va avea la Brașov un loc de muncă European, cu gir londonez. Și nu vorbim despre orice domeniu, ci despre sănătate!
Medicina în sine trebuie să fie condusă exclusiv după principii de etică. Personal, nu am încălcat niciodată vreun principiu de etică profesională. Niciodată! Așa că, principiile de etică sunt, și de această dată, esențiale! Mai mult, mă caracterizează obiectivitatea extremă cu propria persoană. Este cheia succesului! Succesul pentru care, de astăzi, în cazul Spitalului Clinic Regional de Urgență din Brașov, cartea de drum e în linie dreaptă!”