Last Updated on martie 21, 2018 Municipiul Braşov se alătură, şi în acest an, celor peste 7.000 de oraşe din întreaga lume care vor participa la Earth Hour – cel mai mare eveniment internaţional care atrage atenţia asupra schimbărilor climatice, prin oprirea luminilor timp de o oră.
Primarul George Scripcaru a luat decizia ca în acest an iluminatul public să fie oprit într-o zonă mai mare decât în anii trecuţi, respectiv tot centrul istoric al oraşului (vechea cetate). Astfel, în data de 24.03.2018, în intervalul orar 20.30 – 21.30, iluminatul public va fi oprit pe următoarele străzi: Mureşenilor, G. Bariţiu, Şirul Ludwig van Beethoven, Aleea Tiberiu Brediceanu, str. Prundului, Ghe. Baiulescu, Castelului, Peneş Curcanul, Cerbului, G. Coşbuc, Sforii, Poarta Schei, Paul Richter, Hans Benkner, Stephan Ludwig Roth, Grigoraş Dinicu, Apllonia Hirscher, Alecu Russo, Johan Gott, Diaconu Coresi, Nicolae Bălcescu, Michael Weiss, Politehnicii, Postăvarului, Republicii, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piaţa Sfatului, în Curtea Bisericii Negre, în Piaţa Enescu şi în piaţeta de pe str. Sf. Ioan.
,,Pentru al zecelea an consecutiv, Primăria Municipiului Braşov va fi alături de WWF România şi de toţi cei care vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, faţă de planeta noastră şi faţă de copiii noştri. Sper ca exemplul Municipalităţii să fie preluat în fiecare casă din Braşov”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru. ,,De asemenea, îi invit pe braşoveni în Piaţa Sfatului să se bucure de muzică de calitate, alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, a mai adăugat primarul.
Concertul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este un eveniment muzical derulat prin Programul Național Cantus Mundi şi organizat în cadrul Festivalului Gloria Domini, de Agenţia Metropolitană Braşov. Acest eveniment este organizat cu ocazia „Orei Pâmântului” în Piața Sfatului, începând cu ora 20.30.
Sub sloganul internațional “Dăruiește naturii din energia ta!”, în seara evenimentului, peste tot în țară, copiii vor cânta și se vor bucura împreună, fără a apela la alte resurse de energie decât propria lor stare de bine.
Repertoriul serii va include atât cântece cunoscute de coriștii de toate vârstele, piese internaționale, cât și melodii folk, apreciate de publicul larg.
În România, Earth Hour este organizat de WWF (World Wide Fund for Nature), organizaţia care a iniţiat şi care a sprijinit organizarea acestui eveniment, începând cu 2007.
#Connect2Earth – este timpul să ne împăcăm cu natura
De Ora Pământului, pe 24 martie, WWF România provoacă toți oamenii să se reconecteze cu natura (#connect2Earth) pentru a proteja legătura strânsă pe care o avem cu acesta.
„Tot ce facem în prezent nu este de ajuns, având în vedere starea actuală de degradare a Planetei. Biodiversitatea și atenuarea efectelor schimbărilor climatice sunt condiții esențiale dezvoltării umane, succesului civilizației noastre.
Este timpul să luam în serios relația noastră cu natura și să facem mai multe eforturi pentru a menține această relație. Este timpul să ascultăm mesajul Naturii. Noi suntem cei care avem puterea de a crea o lume mai bună sau de a epuiza planeta. Ora Pământului este momentul în care ne angajăm că vom începe să acționăm, mai mulți, mai responsabili, pentru protejarea Pamântului. Pentru că nu există o altă planetă pe care să plecăm”, spune Dr. Orieta Hulea, Director WWF România.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa ,,Mai mult decât o oră pentru planetă” (Beyond the Hour), în care oamenii sunt îndemnaţi nu doar să stingă lumina o oră, ci să facă mai mult pentru protejarea mediului înconjurător.
În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009. La prima ediţie Earth Hour au participat 9 oraşe, printre care şi Braşovul. Ulterior, tot mai multe oraşe s-au adăugat acestei iniţiative, astfel că, în 2016˛54 de localităţi au participat la acest eveniment.