Last Updated on februarie 12, 2018 Medicul Dan Grigorescu este nemulțumit de faptul că ministrul Sănătății anunță măriri de salarii substanțiale iar la final adaugă … brut.
Medicii din România sunt „amenințați” de ministrul Sănătății și cel al muncii cu măriri de salarii substanțiale de la 1 martie. Însă medicii, oameni deștepți, întreabă simplu: măririle acestea câte ore de gărzi vor include cât va fi … netul?
Pe Facebook, medicul Grigorescu Dan din Brașov a scris: „BRUT! Când aud cuvântul ăsta la coada salariilor astronomice, de mii de euro, pe care o să le luăm „în următoarele luni”, mă apucă nervii!
Dar NET, NET cât o să fie? Și cuprinzând plata a câte nopți petrecute NET în gărzi?
„Ministrul Sănătății a anunțat săptămâna trecută că în următoarele luni salariile din sistemul medical vor ajunge aproape de nivelul înregistrat în UE, adăugând că unele salarii vor depăși chiar 4.000 de euro, brut.”
Zilele trecute, pe Facebook, Jurnalistul Cătălin Striblea a scris: „Daca PSD se tine de cuvant si mareste salariile medicilor si ale personalului medical cu 70 la suta de la 1 martie, atunci e cea mai importanta masura guvernamentala din ultimii ani. Ma bucur ca, in anii din urma, mai toate guvernele au realizat ca plecarea medicilor e cea mai profunda criza a acestei tari. Sper ca masura sa aiba efect si sa nu fie prea tarziu”.
Lili Crăciun: „Ministrul Sănătății spune că de la 1 martie medicilor li se vor mări salariile cu 70%. Să fie așa! Sunt una dintre persoanele care a luat mereu apărarea medicilor. Susțin că această categorie ar trebui să aibă salarii la nivelul celor din magistratură.
Cu niște amendamente:
1) Majorarea sancțiunilor pentru șpagă/mită/alte infracțiuni în legătură cu profesia. Multă pușcărie, fără posibilitate de suspendare a executării și fără liberare condiționată
2. Interzicerea muncii în două sisteme medicale. Cu alte cuvinte: ori la stat ori la privat, nu în ambele locuri, în același timp”.
Salariile cresc, de la 1 martie, la nivelul salariului de bază stabilit pentru 2022 în Legea salarizării, a explicat ministrul. Vor fi creșteri între 70% și 172%, a explicat ministrul.
Ea a dat exemplul unei infirmiere, care va avea, de la 1 martie, un salariu de 2.586 lei net, fără sporuri. De asemenea, un asistent medical cu studii superioare va avea un salariu de circa 3.000 de lei net, informează Digi 24.
Un medic primar avea un salariu de bază net de 3.900 de lei în 2017, în ianuarie 2018, acest salariu a crescut la 4.108 lei, iar de la 1 martie va avea un salariu net de 9.106 lei. Suma nu include sporurile pentru orele de gardă și pentru condițiile de lucru, care pot dubla salariul net, a explicat Pintea.
Vor crește și salariile pentru medicii rezidenți, iar până la 1 martie vor beneficia de burse de rezidențiat. De la 1 martie 2018, salariile de bază, brute, ale rezidenților, vor crește între 151% și 287%, în funcție de specialitate.
Astfel, un medic rezident anul 1, care are în prezent un salariu brut de 1985 de lei, va ajunge la 5.700 de lei brut. În anul 6, va avea 7.900 de lei brut, mai mult decât dublu față de nivelul actual.
De asemenea, aceștia vor primi de la 1 martie normă de hrană, în loc de tichete de masă. În plus, aceștia își vor putea suplimenta veniturile din gărzi, a mai spus ministrul.
Vor fi însă și angajați în cazul cărora creșterile vor fi mai mici. „Este vorba despre farmacistul primar din unitățile clinice, farmacistul primar din anatomia patologică și medicina legală, asistentul medical din anatomia patologică și medicina legală. Aceștia au beneficiat de creșteri salariale începând din ianuarie 2017, iar sporurile pe care le primesc sunt de până la 100%”, a spus Sorina Pintea.