Brașov: Prima Școală Românească. „Am ajuns acolo acum câteva zile și am rămas cu gura căscată: 1) Nici un vizitator 2) În ultimele 20 de zile …”

Last Updated on februarie 6, 2018 Din păcate, Prima școală românească din țară este „bine” ascunsă de marele public. Brașovenii și turiștii nu prea se înghesuie să o viziteze. Mulți din Brașov nici nu știu ce comoară există acolo.

Pe Facebook Raluca Gabriela Tataru a scris: „Tocmai am primit un email, de la un prieten, pe care am sa il redau mai jos.

Poate aveti drum prin Brasov…  Dragi Prieteni, Am facut o descoperire (pentru mine, cel putin) care cred ca trebuie popularizata.Brașov: Prima Școală Românească. „Am ajuns acolo acum câteva zile și am rămas cu gura căscată: 1) Nici un vizitator 2) În ultimele 20 de zile ...” 1

In curtea bisericii Sf. Nicole din Schei (Brasov) este muzeul primei scoli romanesti. Am ajuns acolo acum cateva zile si am ramas cu gura cascata:

1) Nici un vizitator
2) In ultimele 20 de zile nici un vizitator (muzeul se intretine din bilete)
3) Exponate – adevarate comori : o carte- manual – in latina de la 1100! ( se facea carte acolo la 1100 )
– toate Bibliile importante din Evul Mediu tiparite in Tarile Romane
– o cronica a epocii lui Mihai Viteazu – netiparita in romana – aparuta la Nurenberg la 1603 – adica la 2 ani de la moartea lui Mihai.
-sute de carti mai vechi de 500 de ani

Brașov: Prima Școală Românească. „Am ajuns acolo acum câteva zile și am rămas cu gura căscată: 1) Nici un vizitator 2) În ultimele 20 de zile ...” 2 Brașov: Prima Școală Românească. „Am ajuns acolo acum câteva zile și am rămas cu gura căscată: 1) Nici un vizitator 2) În ultimele 20 de zile ...” 3

Nefiind vizitatori am stat de vorba- in liniste, netulburati – cu preotul Vasile Oltean – fost profesor la Colegiul Saguna (un fel de Sf.Sava al Brasovului) actualmente preot – om cu 3 licente si doua doctorate. Preotul statea in frig (nu are bani sa incalzeasca muzeul) cu paltonul pe el si traducea pe un laptop (asezat pe o lavita de 200 de ani) o carte de 300 de ani. Citeste in slavona mult mai bine decat citesc eu in romana.

Eram destul de mahnit ca noi nu avem scoli atat de vechi cum este, de exemplu, liceul facut de fiica mea in Suedia (1083). Complet gresit- am avut- dar nu suntem in stare sa le facem cunoscute!

Link-ul muzeului:
http://www.primascoalaromaneasca.ro

Ca sa ma credeti atasez pozele cronicii lui Mihai – parintele a fost atat de dragut incat a scos cartea din arhiva si m-a lasat sa o fotografiez ( intr-o poza se vede caciula mea)

Advertisements
Previous Story

Foto Brașov. Adoptă un țăran: „Tanti Geta, o bătrână foarte simpatică și plină de viață din Prejmer, ne-a cucerit pe toți cu meșteșugul său …”

Next Story

Ovidiu Neacșu: Adevărat vă spun vouă: Mai curând va ajunge omul pe Lună decât va ajunge bucureșteanul la Brașov pe autostradă!”