Last Updated on noiembrie 25, 2017 Primăria Brașov îndeamnă brașovenii să-și spună părearea despre noul proiect imobiliar, 20 de blocuri, în Șchei, lângă rezervația naturală Tâmpa. USR Brașov solicită Primăriei municipiului Brașov să grăbească demersurile pentru elaboarearea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) al orașului și să acorde o atenție sporită proiectelor de dezvoltare din zone sensibile, aflate în vecinătatea cartierelor istorice sau a rezervațiilor naturale.
„Conjunctura urbană și cea socio-umană s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, dacă este să ne gândim doar la creșterea numărului de mașini, la nevoile de comunicare și la tot specificul tehnologic pe care îl are societatea modernă. Este evident că momentul actual de dezvoltare a orașului cere o regândire și o așezare în norme sănătoase a viitoarelor construcții, pentru următorii zece sau poate chiar 20 de ani.
De aceea, solicităm Primăriei Brașov să grăbească toate demersurile pentru întocmirea Planului de Urbanism General (PUG). Însă, pentru că știm că PUG și studiul lui pot dura 2, 3 sau poate chiar 4 ani, solicităm Primăriei, între timp, o perioadă de moratoriu în ceea ce privește aprobarea dezvoltării imobiliare extensive, pe zona istorică a orașului sau în zonele adiacente“, a declarat Codruț Bucur, președintele filialei municipale USR Brașov.
Solicitarea USR Brașov vine în contextul în care un nou proiect imobiliar a fost prezentat de investitori pe un teren de pe strada Petofi Sandor, la marginea Șcheiului, un cartier care, în opinia USR Brașov, ar trebui protejat, astfel încât să rămână în forma sa istorică.
„Noi vedem Șcheiul ca rămânând așa cum este, în forma lui istorică, o oază din ceea ce înseamnă trecutul Brașovul de odinioară. În această formă el este și sperăm să rămână în continuare, o reală atracție turistică. Dar, ca acest lucru să se întâmple, zona trebuie conservată. Vrem să atragem atenția că peste tot în Europa există astfel de cartiere istorice protejate, împreună cu zonele din imediata vecinătate. Impunerea unor reguli stricte de construcție aici nu înseamnă o imixtiune în proprietatea privată. În cazul în care se dorește înființarea de noi construcții, acestea trebuie să respecte specificul zonei, ca înălțime și stil arhitectural. Nu dorim un Brașov blocat, ci un Brașov care să se dezvolte. Însă dezvoltarea nu trebuie să aibă loc peste Brașovul istoric. Pe scurt, nu este natural ca Șcheiul să fie împânzit de blocuri“, a mai declarat Codruț Bucur.
Proiectul investiției imobiliare de pe strada Petofi Sandor, în vecinătatea Șcheiului, se află în faza premergătoare de aprobare și elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), iar până la 16 decembrie el se află în dezbatere pe site-ul Primăriei Brașov, pentru stabilirea oportunității. Planul prevede construirea a 19 imobile cu regim de înălțime DS+P+2E+M, care ar însuma 76 de apartamente.
„În PUG, pe zona de protecție istorică, se menționează un nivel de înălțime de maxim P+2, locuințe colective mici sau locuințe fracționare. Se mai menționează respectarea parcelării tradiționale și urmărirea particularității locale. Pentru mansardare este nevoie de unele condiții mai severe. Ori în momentul de față nu știm ce conțin cele trei certificate de urbanism emise, la cererea investitorului, pentru această dezvoltare de pe strada Petofi Sandor și nu avem mai multe informații în ce mod va ajunge proiectul să respecte prevederile PUG-ului actual“, a declarat la rândul său, vicepreședintele filailei municipale USR Brașov, Mihai Tatu.
Allen Coliban, senator USR Brașov: „Nu este o reacție împotriva unui dezvoltator imobiliar. USR Brașov a avut o reacție promptă și când au apărut proiectele din capătul străzii Piatra Mare și Calea Vacii, tot în zone sensibile ale orașului vechi. Încă de atunci am cerut câteva lucruri care sunt importante pentru comunitate: pe de o parte să existe o consultare transparentă a cetățenilor și cu precădere a celor care locuiesc în zonă, iar pe de altă parte, să se analizeze oportunitatea ori de câte ori vorbim despre proiecte din zona Șchei.
Primul pas spre realizarea unui nou PUZ pe strada Petofi Sandor îl reprezintă răspunsul la întrebarea dacă este oportun sau nu să avem zone imobiliare extensive în vecinătatea Șcheiului. Noi credem că nu este oportun, iar argumente sunt multiple. Discutăm despre un cartier destul de greu accesibil cu transportul auto și cu probleme la infrastructura de apă-canal. Discutând cu cetățenii și cunoscând personal zona foarte bine, mi-e greu să cred că poți să asiguri un trafic fluent și sigur pe acolo, pentru o cladire cu 76 de apartamente, deci cu peste 70 de mașini, în condițiile în care, de exemplu, în capătul străzii Petofi Sandor (care ajunge și la 3 metri lățime pe unele porțiuni) mașina de pompieri nu a avut loc să intre anii trecuți pentru a ajunge la un incendiu. În plus, sunt și aceste dealuri verzi din zonă, pe care noi nu vrem să le pierdem. Dar iată că există dezvoltatori care vor să le folosească pentru construirea de blocuri, în condițiile în care Brașovul oricum are infringement pe calitatea aerului și orice dezvoltare de acest gen generează poluare în plus. Deci, dacă vorbim de oportunitate, noi considerăm că nu este oportună o asemenea dezvoltare imobiliară în zonă. Am avut reacție promptă la proiecul American Dream din Șchei, am avut reacție la proiectul cu „moțul“ de pe Warthe, acum avem o reacție și la proiectul de pe Petofi Sandor. Iar toate astea vrem să le punem într-un context de dialog cu comunitatea și autoritățile locale“, a mai declarat senatorul USR Brașov, Allen Coliban.
USR Brașov îi îndeamnă pe localnici să se implice în viitorul orașului lor, exprimându-și punctele de vedere cu privire la proiectul de pe strada Petofi Sandor, și în general, cu privire la proiectele imobiliare din apropierea zonelor în care locuiesc. Perioada de consultare cu privire la oportunitatea PUZ-ului de pe strada Petofi Sandor se încheie la data de 16 decembrie 2017.
Codruț Bucur, președinte Org. Mun. USR Brașov: „Cetățenii din zonă sunt cei care trebuie să facă primul pas în a-și exprima opinia cu privire la acest proiect. Până acum noi am discutat cu ei, i-am consiliat și îi vom susține în continuare în acest demers, pentru că este mult mai bine venit punctul de vedere al locuitorilor, care au impactul construcției respective direct asupra lor. Ca partid însă, vrem să atragem atenția asupra fenomenului care apare prea frecvent în zone sensibile din oraș. Avem acest proiect, mai avem deja de a face cu alte două proiecte rău primite de comunitate, și avem informații că ar mai exista 4-5 investiții pregătite pentru zona Coasta Vacii, care arată foarte bine, din punct de vedere al dezvoltatorului imobiliar. Dar am vrea ca asta să nu se întâmple, pentru că dacă ajungem să împânzim cu beton marginea Scheiului, pierdem prea mult din farmecul acestui cartier cu specific istoric al Brașovului“.