Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60

Last Updated on noiembrie 2, 2017 Primăria a început o amplă operațiune de desfundare a canalului Timiș iar la final acesta va fi amenajat ca spațiu verde, nu va mai fi acoperit.
Viceprimarul Laszlo Barabas a verificat astăzi, împreună cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov (SGA), stadiul lucrărilor de decolmatare a canalului colector Timiș, în zona străzii Gheorghe Doja.

„Sunt lucrări de decolmatare și salubrizare a canalului Timiș, după confluenţa acestuia cu pârâul Graft. Lucrările au început săptămâna trecută, se realizează pe segmente și sunt necesare pentru asigurarea capacității optime de transfer a apei pluviale, având în vedere că în această zonă nu s-au mai realizat decolmatări cam de când a fost acoperit canalul colector, la sfârşitul anilor ‘60.

Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60 1 Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60 2

(Foto: Primăria Brașov/Andrei Paul)

Lucrarea face parte dintr-un plan mai larg de combatere a inundațiilor în cazul ploilor torențiale, derulat împreună cu SGA şi Compania Apa, în cadrul căruia s-au realizat lucrări îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale în zona Stadionului Tineretului şi de decolmatare a canalului Timiş, atât la confluenţa cu pârâul Graft, cât şi zona descoperită a canalului, de la strada Lânii până la confluenţa cu Ghimbăşelul.

O dată cu această lucrare putem spune că sistemul de preluare a apelor de pe versanţii din jurul Braşovului nu ar mai trebui să ne creeze probleme majore“, a declarat viceprimarul Barabas.

Potrivit directorului SGA Brașov, Mihai Uță, lucrările se desfășoară pe tronsoane, prin forarea unor „ferestre“ în placa de beton care acoperă Canalul Timiș și coborârea în canal a unor utilaje (bobcat) care curăță aluviunile sau deşeurile pe care, din păcate, brașovenii încă le mai aruncă în apă. Acestea sunt depozitate la suprafață, apoi transportate cu alte utilaje la rampa de gunoi.

„În total, lucrarea se desfășoară pe aproximativ 300 de metri și estimăm că vom scoate din această zonă aproximativ 700-1000 metri cubi de material. Această zonă este una predispusă depunerii aluviunilor, iar în momentul începerii lucrărilor, aproximativ 60% din diametru canalului era colmatat. La finalul lucrărilor, care se vor încheia, cel mai probabil, până la sfârșitul acestei luni, zona va fi refăcută ca spațiu verde.

Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60 3 Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60 4

Odată cu încheierea acestor lucrări, putem spune că este redus la minimum riscul de inundații în întreg municipiul Brașov“, a declarat Mihai Uță.

Canalul Timiș are o lungime de aproximativ 17 kilometri, este atestat documentar din jurul anului 1500 și are ca principal afluent pârâul Graft, care este și principala sursă de colmatare. Canalul pornește de la Dâmbul Morii (fostul han) și urmează traseul Pantex – Dârste – Zona lacului Noua – fosta platformă Roman – Carpaților – spitalul Astra – Strada Karl Lehmann – str Matei Basarab – Patria – Aula Universității Transilvania – str Mihai Viteazul – Ienupărului – Mihai Viteazul – Prodlacta (unde se produce și confluența cu pârâul Graft) – str Ghe. Doja – Lânii-Stupini, vârsându-se în Ghimbășel. Practic, canalul colectează majoritatea apelor pluviale din Brașov.

În anii ‘60 au fost executate vaste lucrări de acoperire a cursului canalului şi regularizare, acesta fiind în prezent acoperit pe 70% din lungime. Deși SGA execută anual lucrări de curățare, decolmatarea acestui tronson de canal, în zona străzii Ghe Doja, nu s-a mai executat de la sfârşitul anilor ‘60. Debitul asigurat la finalul lucrării va fi de 47 metri cubi/secundă, suficient pentru a reduce la minimum riscul unor inundații cauzate mai ales de ploile torențiale.

Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60 2 Foto Brașov: A început decopertarea canalului Timiș, acoperit în anii ‘60 6

De-a lungul timpului curăţarea canalului a presupus, pe lângă aluviuni, şi curăţarea de canapele, maşini de spălat, frigidere, cauciucuri, inclusiv de camion (de exemplu, astăzi au fost scoase din canal, în 10 minute, un cauciuc de maşină şi unul de camion). Una dintre lucrările de curățare a canalului, rămasă celebră, a avut loc în urmă cu aproximativ zece ani, în zona Noua, la un punct de colectare a plutitorilor (un grătar care are rolul de a opri obiectele mai mari să intre în canalul acoperit) care s-a înfundat.

Potrivit directorului SGA, atunci au fost extrase șapte remorci de tractor pline de peturi și caserole pentru mici, care obturau canalul, numai în acel punct.

Previous Story

Brașov: Despăgubire record pentru gravida spulberată pe trecerea de pietoni. Cea mai mare din România de până acum

Next Story

Brașov: Concert VAMA cu noul album Better . Albumul se va auzi pentru prima data live la Brasov. Vezi cât costă un bilet: