Last Updated on noiembrie 9, 2017 Finanțarea autostrăzii Ploiești-Brașov de către Banca Mondială nu mai este atât de sigură precum a prezentat-o premierul Mihai Tudose.
”Salutăm decizia Băncii Mondiale de a sprijini modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport din România, domeniu prioritar pentru Guvern. Dorim ca acest proiect de importanţă strategică, finanţat de Banca Mondială, să reprezinte începutul unei schimbări de paradigmă în zona investiţiilor din infrastructura rutieră”, spunea premierul pe 31 octombrie.
Finanțarea nu este încă o chestiune sigură, iar modalitățile concrete prin care banca va ajuta România fac încă obiectul discuțiilor. ”Mixul de instrumente ale Băncii Mondiale, incluzând o potențială finanțare a autostrăzii, este subiectul unor discuții tehnice în derulare și vor fi făcute publice după finalizare”, au declarat oficialii BM pentru Digi24.ro.
Colaborarea cu România este într-o formă cât se poate de incipientă. ”Banca a început să exploreze opțiuni pentru a sprijini faza preparatorie pentru realizarea construcției prin acordarea de asistență tehnică privind proiectarea autostrăzii și licitarea acesteia, precum și structura de management care va asigura implementarea proiectului”, spune BM. Adică nu este clar dacă va fi un proiect cu bani de la bugetul de stat, de la BM, de la un concesionar etc, aceste lucruri urmând să fie decise în viitor.
Mai mult, în urmă cu șapte ani BM nici nu era o susținătoare a acestui proiect. În 2010, BM a propus un proiect mai simplu, mai ieftin și mai puțin ambițios care să poată fi însă derulat.
Un astfel de proiectul ar putea fi cel al unui drum naţional nou pe versantul estic al Văii Prahovei între Comarnic şi Braşov care ar avea şanse mai mari. „Ar putea costa mai puţin de 500 milioane de euro, nu sunt dificultăţi legate de exproprieri, iar dificultăţile tehnice nu par de nedepăşit”, sfătuia atunci Banca Mondială.