Brașov: Este sau nu poluat aerul? Pentru prima dată autoritățile locale recunosc problemele la calitatea aerului dar spun că s-a rezolvat! Bucureștiul și Uniunea Europeană spun că nu s-a rezolvat. Cine minte?

Last Updated on octombrie 26, 2017 Agenția pentru Protecţia Mediului Braşov recunoaște pentru prima dată public că Brașovul este sub procedură de infringement din partea Uniunii Europene din cauza Poluării însă spune că acum calitatea aerului este bună. Dar dosarul nu a fost închis.
Ministrul Mediului spune că dosarul nu a fost închis din cauză că autoritățile locale nu au luat măsurile necesare. Deci, cine minte? Este sau nu aerul din Brașov poluat cum zice Uniunea Europeană?

Potrivt Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, cauza privind procedura de infringment pentru calitatea aerului din Braşov, la care făcea referire Graţiela Gavrilescu, nu a fost încă soluţionată, fiind vorba despre măsurătorile din anii 2007-2008, când staţiile de la Braşov au arătat depăşiri ale valorilor limită privind calitatea aerului.

Brașov: Este sau nu poluat aerul? Pentru prima dată autoritățile locale recunosc problemele la calitatea aerului dar spun că s-a rezolvat! Bucureștiul și Uniunea Europeană spun că nu s-a rezolvat. Cine minte? 1

„Din 2012, numărul de depăşiri zilnice ale valorilor-limită privind calitatea aerului a fost mai mic decât cel permis de lege. Anul acesta avem staţii care au arătat depăşiri, dar nu e cazul să ne îngrijorăm, nu a fost nimic peste limită. Toate aceste infomaţii sunt transmise către Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean pentru ca autorităţile să ia măsuri pentru reducerea poluării”, a declarat pentru BizBrasov.ro.

România este în procedură de infringement pentru calitatea aerului din Iași și Brașov, iar primarii celor două orașe nu doresc să colaboreze cu Ministerul Mediului astfel încât viața cetățenilor din comunitățile respective să nu fie pusă în pericol, a declarat săptămâna trecută, ministrul de resort, Grațiela Gavrilescu, într-o conferință de profil.

Potrivit municipalităţii, în ultimii ani, la Braşov, au fost luate o serie de măsuri pentru reducerea poluării. Prima şi cea mai importantă a fost scoaterea producătorilor industriali din zonele rezidenţiale. Pentru aceasta, planul urbanistic general al municipiului a fost modificat pentru a interzice acest gen de activităţi în interiorul oraşului. În ultimii ani, au fost realizate o serie de resistematizări ale circulaţiei, prin crearea de sensuri giratorii şi sensuri unice care au dus la fluidizarea traficului în oraş.

„Au fost plantaţi zeci de mii de copaci în interiorul oraşului, am promovat transportul în comun şi ne pregătim să achiziţionăm autobuze noi. Am impus reguli stricte privind regulamentele de organizare a şantierelor, avem întâlniri periodice cu marii dezvoltatori, iar în Planul de Mobilitate Urbană sunt prevăzute o serie de măsuri de îmbunătăţire a traficului rutier, pietonal şi al bicicliştilor, având ca efect final reducerea poluării“, a declarat pentru sursa citată Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

„În Iași și Brașov, pentru aceeași calitate a aerului avem procedură de infringement și primarii respectivi nu doresc să colaboreze cu Ministerul Mediului astfel încât viața cetățenilor din comunitățile respective să nu fie pusă în pericol”, a spus Gavrilescu citată de Agerpres.

Poluarea în Braşov s-a redus şi o dată cu închiderea CET, care producea energie termică pe bază de cărbune. Mai mult, Ocolitoarea Braşovului scoate traficul greu în afara oraşului, iar pentru maşinile de mari dimensiuni, care intenţionează să pătrundă în interiorul oraşului sunt emise permise de liberă trecere, care presupun suportarea unor taxe.

Advertisements
Previous Story

Elicoptere produse la Brașov Airbus vor fi cumpărate de Armata Română

Next Story

Brașov: Update Angajata de la Protecția Copilului acuzată că vindea copii a fost arestată pentru 30 de zile