Last Updated on august 31, 2017 Primăria Brașov anunță că va reabilita 4 drumuri forestiere și va construi unul nou după ce a primit o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 1,469 milioane de euro . Drumul nou va face legătura între Șchei și Valea Cetății
Proiectul va duce la reabilitarea și dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Primăriei Brașov, pe o lungime totală de 20,64 km, dintre care 11 kilometri reprezintă construcția unui drum nou.
( Foto: Primăria Brașov Andrei Paul)
Lucrările de reabilitare vizează drumurile forestiere Baer (3,167 km), Pârâul Cailor (2,631 km) și Roșca (2,6 km) – aflate pe teritoriul administrativ al Municipiului Săcele, însă în fondul forestier al Municipiului Brașov și în administrarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, precum și drumul forestier Valea Căldării (1,243 km), aflat pe teritoriul comunei Cristian, însă tot în fondul forestier administrat de RPLP Kronstadt. De asemenea, va fi construit un drum de legătură între Șchei (Pietrele lui Solomon) și Răcădău (Valea Cetății), cu lungimea totală de 11 km.
Date suplimentare:
Drumul forestier Baer, în lungime totală de 3,167 km, este un drum deteriorat in proportie de 65 %, si necesita interventii pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatarii padurilor. Nerealizarea reabilitarii drumului forestier Baer duce la la reducerea accesibilitatii fondului forestier din U.B. II Tărlung.
Suprafata deservita de drum este de 391.90 ha.
Drumul forestier Pârâul Cailor, în lungime totală de 2,631 km, este un drum deteriorat in proportie de 85 %, si necesita interventii pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatarii padurilor. Nerealizarea reabilitarii drumului forestier Pârâul Cailor duce la la reducerea accesibilitatii fondului forestier din U.B. II Tărlung. Suprafata deservita de drum este de 639,3 ha.
Drumul forestier Roşca, în lungime totală de 2,600 km, este un drum deteriorat in proportie de 75 %, si necesita interventii pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatarii padurilor. Nerealizarea reabilitarii drumului forestier Roşca duce la la reducerea accesibilitatii fondului forestier din U.B. II Tărlung. Suprafata deservita de drum este de 368,90 ha.
Drumul forestier Valea Căldării, în lungime totală de 1,243 km, este un drum deteriorat in proportie de 75 %, si necesita interventii pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatarii padurilor. Nerealizarea reabilitarii drumului forestier Valea Căldării duce la la reducerea accesibilitatii fondului forestier din U.B. IV Braşov. Suprafata deservita de drum este de 360,3 ha.
Drumul forestier Goriţa, cu lungimea propusa de 11,003 km, este un drum nou si este proiectat pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatarii padurilor. Drumul forestier Goriţa accesibilizeaza fondul forestier din U.B. IV Braşov. Suprafata deservita de drum este de 295,95 ha.
Suprafata totala accesibilizata de cele cinci drumuri este de 2056,4 ha
Amplasamentul si accesul la drumuri
Accesul la Drumul forestier Baer se face din Drumul judetean DJ102I Bradet – Campina, pe partea dreapta a acestuia.
Drumul judetean DJ102I Bradet – Campina se racordeaza la DN1A Brasov-Ploiesti pe partea dreapta a acestuia in dreptul localitatii Bradet.
Drumul Forestier Baer ,in lungime de 3,167 km ,este un drum existent care necesita lucrari de întreţinere curentă, reparaţii curente si lucrari de natura investitiilor.
De la racordare, traseul este drum de vale pe dreapta tehnica a Paraului Baer şi are un caracter ascendent.
Declivităţile drumului sunt cuprinse între 0,50% şi 11,97% (la transportul in gol),ne prezentând şi declivităţi in sensul transportului în plin.
Nu sunt necesare căi de acces provizorii.
Relieful este specific celui de munte, cu altitudini cuprinse între 1013 şi 1236 m.
Accesul la Drumul forestier Pârâul Cailor se face din Drumul forestier Tarlung, pe partea stanga a acestuia, aproximativ la km 7 al acestuia.
Drumul forestier Tarlung se racordeaza la DN1A Brasov-Ploiesti pe partea dreapta a acestuia in dreptul intrarii in localitatea Babarunca.
Drumul Forestier Pârâul Cailor ,in lungime de 2,631 km ,este un drum existent care necesita lucrari de întreţinere curentă, reparaţii curente si lucrari de natura investitiilor.
Nu sunt necesare căi de acces provizorii.
Relieful este specific celui de munte, cu altitudini cuprinse între 1038 şi 1168 m.
Accesul la Drumul Forestier Roşca se face din Drumul forestier Tarlung, pe partea stanga a acestuia, aproximativ la km 3 al acestuia.
Drumul Forestier Rosca ,in lungime de 2,60 km ,este un drum existent care necesita lucrari de întreţinere curentă, reparaţii curente si lucrari de natura investitiilor.
De la racordare, traseul este drum de vale pe dreapta tehnica a Paraului Rosca şi are un caracter ascendent.
Declivităţile drumului sunt cuprinse între 0,5% şi 12,14% (la transportul in gol), prezentând şi declivităţi in sensul transportului în plin, cu valori mici, cea mai mare fiind corectată la valoarea de 4,10%.
Nu sunt necesare căi de acces provizorii.
Relieful este specific celui de munte, cu altitudini cuprinse între 600 şi 776 m.
Accesul la Drumul Forestier Valea Căldării se face din DN73 Brasov-Pitesti, pe partea stanga a acestuia, aproximativ la 8 km de iesirea din Brasov.
Drumul Forestier Valea Căldării ,in lungime totala de 2,20 km ,este un drum existent care necesita lucrari de întreţinere curentă, reparaţii curente si lucrari de natura investitiilor doar pe 1,243 km, zona care se afla in fondul forestier proprietate a Mu8nicipiului Brasov.
De la racordare, traseul este drum de vale pe stanga tehnica a Văii Căldării şi are un caracter ascendent.
Declivităţile drumului sunt cuprinse între 5,05% şi 11,43% (la transportul in gol).
Nu sunt necesare căi de acces provizorii.
Relieful este specific celui de munte, cu altitudini cuprinse între 513 şi 620 m.
Drumul forestier Goriţa are punctul initial in zona punctului final al Drumului Forestier Valea cu Apă – Putreda.
Drumul forestier Valea cu Apa – Putreda se racordeaza la Drumul forestier Pietrele lui Solomon – Valea cu Apa.
Drumul forestier Pietrele lui Solomon – Valea cu Apa se racordeaza la strada la limita sud-estica a cartierului Schei in punctul initial al Drumului Vechi „Brasov – Poiana Brasov).
Drumul forestier Goriţa de la punctul initial, si se desfasoara ca drum de versant pana in culmea Ograda, apoi Culmea Dosul Cărării si de aici traseul drumului este tot de versant pana la intalnirea Culmii Boului, culme aflata in apropierea şeii Tâmpa. De pe Tămpa, drumul este drum tot drum de versant, care se intoarce paralel cu Calea cu Iarba. Dupa trecerea căii cu iarbă (culme), drumul are un traseu sinuos din cauza conformatiei terenului, si are punct final in capatul (punctul final al Drumului Forestier Valea Cetăţii – Răcădău.
Drumul forestier Valea Cetatii – Racadau se racordeaza la reteaua urbana de drumuri din municipiul Brasov la limita sud-estica a cartierului Racadau, avand punctul initial in dreptul cabanei numite „La Iepure” si se desfasoara ca drum de vale de-alungul Paraului Valea Cetatii.
Relieful este specific celui de munte, cu altitudini cuprinse între 762 şi 1 027 m.